Добри практики

Добрите практики на полето на интеграцията на имигранти са в множество аспекти. Тук сме избрали една, на която се натъкнахме случайно, но ни впечатли със своята безкористност и позитивна нагласа.

Семейство Х са англичани, които живеят в малко планинско българско село от 7 години. Тъй като се занимават с книжарски бизнес и притежават 11 000 заглавия литература на английски език, са наели изоставената сграда на местното училище, за да ги съхраняват. Когато през 2013 година бежанската вълна от Сирия изправи страната пред предизвикателство, за което не беше подготвена, те решават да помогнат. Посетили бежанския център в село Баня край Нова Загора и взели със себе си едно петчленно семейство, за което да се погрижат. Искали да дадат на хората шанс да започнат живота си наново и постепенно да се впишат в местната общност. Убедени са, че местната мюсюлманска общност в селото по-лесно ще приеме новодошлите, които идват от преобладаващо мюсюлманска държава. Не сгрешили, но не преценили друго – че благородната им постъпка ще се разчуе и ще привлече още роднини и близки на приютеното семейство. До момента, в който трябвало да изхранват 20 гърла и самите те се озовали пред фалит. Тогава единият от семейството приема временна работа във Великобритания за четири месеца, за да закърпи семейния бюджет.

Когато ги посещаваме, ни приемат приятелски, споделят своите идеи какво трябва да се прави, за да се помогне на хората в нужда и призовават за повече съпричастност. Не получават и не очакват помощ от никого. Не се оплакват и търсят решения.