Новини

29 от 835 деца на бежанци в центровете за настаняване ходят на училище

вторник, 30 декември, 2014 - 11:05

В момента в центровете за настаняване има около 3770 бежанци, от които 835 са деца. Задържането на броя на бежанците в центровете в последната година се дължи не на намаляване на потока към България, а на това, че някои от настанените напускат или самоволно, или след като са получили статут.

Едва 29 от всичките 835 деца от центровете са записани в училище.

Тези данни обяви временно изпълняващият функцията на председател на Държавната агенция за бежанците Васил Върбанов пред БНР.

Папа Франциск: На тази Коледа има много сълзи

понеделник, 29 декември, 2014 - 11:03

Папа Франциск призова в традиционното си коледно послание за прекратяване на "бруталното преследване" на малцинствата и насилието срещу децата, съобщиха Франс прес и ДПА.

В посланието си "Urbi et Orbi" (Към града и света) папата постави акцента върху насилието в света.

Поне 16 деца на бежанци ползваха услугите на Приюта за безнадзорни деца в Русе тази година

понеделник, 29 декември, 2014 - 11:00

През 2014 г. социалните услуги „Приют за безнадзорни деца” и „Център за работа с деца на улицата” продължиха да изпълняват функциите си – задоволяване потребностите на настанените деца и защита на техните интереси. През месец юли 2014 г. бяха подписани нови тригодишни договори с Община Русе за управление и организация на двете социални услуги. За нуждите на децата са закупувани дрехи и обувки, медикаменти и лекарствени средства, по рецепта, хигиенни материали, канцеларски материали, учебници и учебни помагала, дидактични материали и пособия.

Германия е приела 200 хил. бежанци за година

понеделник, 29 декември, 2014 - 10:57

Германия е приела около 200 хиляди бежанци за 2014 г., а се очаква през следващата броят им да бъде още по-голям.

Само в Берлин те са 12 хиляди души. По тази причина новият кмет на германската столица Михаел Мюлер настоява да се спре потокът от бежанци към мегаполиса и той да бъде пренасочен към съседната провинция Бранденбург, предаде БНР.

Според кмета на Берлин, там има достатъчно свободни площи и място за изграждането на контейнерни жилища за търсещите в Германия убежище.

Дядо Коледа пристигна при деца бежанци

вторник, 23 декември, 2014 - 13:06

557 деца от бежанския лагер в Харманли, сред които четири християнчета, получиха коледни подаръци. Пакетчетата са подготвени за тях от връстници от Германия и САЩ.

При бежанчетата Дядо Коледа заведе Евангелска петдесятна църква “Извор на живот“ от Хасково.

От църквата обявиха, че от началото на бежанската вълна в България са в лагерите и помагат на чужденците. Само в Харманли вече има осем мюсюлмани, които са приели християнската вяра.

Бежанки участват в благотворителен коледен базар за децата бежанци

понеделник, 22 декември, 2014 - 11:31

Коледен базар с ръчно рисувани вещи за дома в подкрепа на деца бежанци е отворен за посетители в зала "София" на Българския червен кръст до края на деня. Изделията са изработени от бежанки, намерили убежище у нас.

Базарът е благотворителен, а събраните средства ще се използват за купуване на детски храни и млека за децата бежанци. Инициативата е на Съвета на жените бежанки в България (СЖББ), съорганизатор е Българският червен кръст.

ООН иска 8,4 млрд. долара, за да помогне на сирийските бежанци

петък, 19 декември, 2014 - 11:34

Около 2,9 млрд. долара от поисканото финансиране е за подслон на 12,2 млн. души

ООН иска повече от 8,4 милиарда долара за догодина, за да подпомогне близо 18-те милиона души, засегнати от войната в Сирия, информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всеки 35-ти жител на планетата е мигрант

четвъртък, 18 декември, 2014 - 12:44

На 18 декември 1990 година Общото събрание на ООН прие Международна конвенция за защита на правата на трудещите се мигранти и членовете на техните семейства.

Решението за честване на Международен ден на мигранта беше взето във връзка с това, че количеството мигранти по света значително нараства.

Видин няма къде да настани над 200 бежанци

сряда, 17 декември, 2014 - 11:28

Във Видинска област има над 200 бежанци, за които няма осигурени сгради, в които да бъдат настанени.

Това съобщи областният управител Момчил Станков след проведената днес среща с ръководителите на териториалните звена на централната изпълнителна власт в област Видин.

Общо 45 представители на изпълнителната власт в областта представиха пред областния управител отчет за тази година, проблемите си и предложения за тяхното решаване, съобщава БТА.

С Коледен базар доброволци подкрепят деца бежанци

понеделник, 15 декември, 2014 - 13:30

Коледен базар "Вземи участие!", организиран от доброволци по "Проекта за бежанците", ще бъде отворен на 14 декември в галерия SOHO в София от 11:00 до 18:30 часа.

ЕС обяви, че ще създаде доверителен фонд в помощ на сирийските бежанци

събота, 13 декември, 2014 - 11:07

ЕС възнамерява да създаде доверителен фонд за оказване на помощ на бежанците от Сирия в чужбина и прокудените от домовете им лица във вътрешността на страната. Това съобщи днес пред репортери в Брюксел еврокомисарят по международното сътрудничество и развитие Невен Мимица, предаде ТАСС. Досега съюзът е отпуснал хуманитарни помощи за около 3,1 млрд евро за нуждите на населението в Сирия и на сирийците, избягали от войната в съседните държави.

Сатиричният театър с благотворително представление за бежанци

петък, 12 декември, 2014 - 12:29

Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и Сдружение „Алианс за регионални и граждански инициативи» (АРГИ) са партньори в съвместна инициатива, която ще събере около сцената деца и младежи от различни социални групи.

Мария Габриел: За отговор на кризата със сирийските бежанци в Ливан не е достатъчна само хуманитарна помощ

четвъртък, 11 декември, 2014 - 13:32

Положението на сирийските бежанци в Ливан и въздействието на кризата в Ирак върху региона бяха във фокуса на заседанието на Работната група Евромед, председателствана от Мария Габриел, ръководител на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП по въпросите на Средиземноморието. Темите бяха разисквани с Рами Мортада, посланик на Ливан към Европейския съюз.

ООН възстановява хранителните доставки за сирийските бежанци

сряда, 10 декември, 2014 - 10:08

Световната програма по прехраната възобновява доставките на продоволствена помощ за сирийските бежанци до дни след двуседмично прекъсване. През това време бяха набрани необходимите 80 милиона долара, съобщи агенцията на ООН в Женева, цитирана от ДПА.

На 1 декември организацията беше принудена да спре изцяло помощта си за 1,7 милиона сирийци, избягали в съседните страни от войната в родината си, тъй като дарителските страни не бяха осигурили обещаното финансиране.

Европейският съюз отпусна хуманитарна помощ на стойност десет милиона евро за сирийските бежанци в Турция

вторник, 9 декември, 2014 - 16:24

Европейският съюз отпусна допълнително десет милиона евро под формата на хуманитарна помощ за сирийските бежанци в Турция, предаде ИТАР-ТАСС.

„Днес ние увеличаваме нашата помощ за народа на Сирия и за турските общини, които приемат бежанци на своята територия. Европа твърдо стои до Турция и ще направи всичко възможно, за да помогне за намирането на политическо решение на кризата в региона”, се казва в съобщение на Европейската комисия, разпространено от Брюксел.

Страници