Адвокат Екимджиев: Приемам идеята за ограда по цялата граница с Турция с изумление

сряда, 20 август, 2014 - 15:44

Източник: БНР

 

Служебният премиер Георги Близнашки обяви, че се обмисля сторителството на ограда по цялата граница с Турция. Ще се отделят средства и ще се подготви проект за цялостно покриване на границата с Турция, откъдето върви основният бежански поток, каза той пред журналисти. Предложението е на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Според него така ще се оптимизират разходите за жива охрана. 

Адвокат Михаил Екимджиев, председател на Асоциация за европейска интеграция и права на човека, приема тази идея с изумление, защото премиерът е конституционалист.Подобна позиция би била неподходяща за който и да е европейски политик. Но на фона на претенцията на един професор по конституционно право, това е едно позорно изказване. С него проф. Близнашки губи морално право да обучава студенти. Този подход на България да се спират емигранти, вместо да се направи работещ механизъм, който да отсява истинските емигранти, ние строим стени, нарушавайки куп конвенции на ООН, европейска директива. Логически следващият ход е да се пусне ток по тази ограда, каза Екимджиев.

Основателно можем да очакваме да се стигне до наказателна процедура и тази стена да излезе твърде скъпо на страната ни. Не може нарушаването на конституцията и аргументи от целесъобразност да доминират над конституцията. Нека да се откажем от нея и да правим каквото можем и каквото си знаем. Подозирам, че по този начин служебният кабинет се опитва да спести един проблем за решаване на следващото правителство и поема негативи заради следващото правителство.