Агенцията за бежанците: Кметът на Ковачевци нарушава закона

понеделник, 15 септември, 2014 - 14:58

Държавната агенция за бежанците не е съгласна с политиката на община Ковачевци, които по-рано днес се обявиха срещу Центъра за настаняване на бежанци в едноименното село. Експертът по връзки с обществеността на агенцията Васил Данов обяви пред "Дневник", че кметът Васил Станимиров (БСП) нарушава закона и "е воден от частни, лични и политически интереси".

Преди няколко дни стана известно, че местното население не иска в местното училище в село Калище да учат деца на настанени в центъра мигранти от сомалийски и афганистански произход. Родители дори заплашиха, че ще бойкотират откриването на учебната година. По-рано днес общинският съвет проведе извънредно заседание, на което прие декларация с искане центърът да се закрие до края на октомври.

Кметът Васил Станимиров заяви по-рано днес, че родителите на 10-те първокласници са с отказан бежански или хуманитарен статут, а децата не са издържали необходимия курс по български език.

"Действията на кмета нарушават закона за образование и закона за убежището. Тези деца имат право да учат и не е негова работа дали са получили статут. Не е вярно, че нямат подготвителен курс - във всички наши центрове децата получават такова обучение. Те имат право на образование", заяви още Данов.

Центърът е открит с решение на правителството през октомври миналата година. Досега оттам са преминали над 100 чужденци. Капацитетът му е 350 души, в момента настанени там са 116.

"Една година там не разбраха, че не Държавната агенция за бежанците открива или закрива центровете - това става с решение на правителството. ДАБ е изпълнителен орган", казва още Данов. По думите му до този момент в центъра няма регистрирано нито едно престъпление, няма данни и чужденците, търсещи закрила, да са извършвали противозаконни деяния.

Източник: в. „Дневник"