"Аладин фуудс" отчете над 20% ръст на приходите

сряда, 5 юни, 2013 - 15:25

Източник: в. Капитал

Веригата за бързо хранене е увеличила персонала си до над 530 души

Веригата за бързо хранене "Аладин фуудс" отчете 21% ръст в оборота за последната година. Общите приходи, реализирани от компанията през 2012 г., са на обща стойност 18.1 млн. лв. в сравнение с 14.9 млн. лв. година по-рано. Финансовият резултат също се подобрява - отчетената за изминалата година балансова печалба е в размер на 297 хил. лв. спрямо 151 хил. лв. за 2011 г. Очакванията за 2013 г. са приходите да достигнат между 25 и 27 млн. лв.

Експанзията

Компанията е създадена от Махмуд Фарес през 1998 г. с името "Аладин дюнер". През 2010 г. Халед Харфан изкупува дяловете на Махмуд Фарес и променя името на "Аладин фуудс", като от тогава до сега е управител на фирмата. През последните две години веригата залага на експанзия, като до момента в страната работят 22 обекта с марката Aladin Foods. От тях девет са в столицата, като три са открити в рамките на последния месец, уточняват от компанията. Плановете са до края на годината да бъдат открити още пет заведения за бързо хранене на територията на страната.

"Развитието ни в краткосрочен план включва броят на обектите на територията на град София от 9 да достигне 20, а в страната да присъстваме във всеки град с население над 50 хил. души", коментира управителят на веригата Халед Харфан. В допълнение от компанията планират предлагане на възможности за развиване на франчайз дейност, както и за доставки по домовете.

Освен директни продажби към крайни клиенти бизнесът на компанията включва и производствена дейност. Тя е съсредоточена в разположената край Пловдив фабрика за разфасовка на пилешко месо, фурна за арабски хляб, цех за обработка на картофи, както и цех за производство на патентован от веригата бял сос. До края на годината предстои откриване на склад и в Русе, допълват от дружеството. По думите на Калед Харфан сред водещите цели на компанията е и разширяването на дейността чрез навлизане на чужди пазари. От веригата проучват възможностите за започване на бизнес и в Румъния, като предпоставка за това ще е и откриването на склада в Русе.

Растежът на бизнеса логично води и до увеличаване на персонала. От дружеството посочват, че през последните две години броят на служителите расте прогресивно, като към момента "Аладин фуудс" е работодател на 533 души.

Групата "Аладин"

Освен в развиването на веригата за бързо хранене Аладин Харфан има бизнес интереси и в продажбата и сервиза на климатична и бяла техника, строителството, здравеопазването и транспорта. През 2007 г. Харфан получи сертификат за инвеститор клас А за проекта за изграждането на Mall Pleven. Кризата обаче засегна реализирането на проекта, като планираното за 2012 г. отваряне на търговския център беше отложено с обяснението, че това се случва по искане на един от ключовите наематели – веригата "Карфур". В началото на тази година Mall Pleven беше обявен за продажба от частен съдебен изпълнител заради дългове на инвеститора.