Амстердам изпраща велосипеди на сирийските бежанци в Йордания

вторник, 2 декември, 2014 - 14:05

Общо 300 колела ще бъдат транспортирани до лагера Заатари

Амстердам ще изпрати стотици непотърсени велосипеди в помощ на сирийските бежанци в лагера Заатари в Йордания, информират Франс прес и БГНЕС.

"Около 300 изоставени колела ще напуснат Амстердам. Те трябва да пристигнат в пристанището на Акаба в Йордания след около 3 седмици, след което ще бъдат транспортирани до лагера", каза Том Буфинг, който отговаря за проекта в общината в Амстердам.

Идеята да се изпратят велосипеди до лагера Заатари, който се намира на 70 км северно от йорданската столица Аман, дошла по молба на върховния представител на ООН за бежанците. "Всеки ден конфискуваме 200-250 колела, които са или изоставени или паркирани незаконно", каза Буфинг. Колелата, които ще бъдат изпратени в Йордания, са задържани повече от 3 месеца от властите.

В лагера Заатари има около 100 000 сирийски бежанци, а Буфинг го сравни с малък град. "С този наш принос се надяваме да помогнем за облекчаването на част от транспортните проблеми в лагера. Хората може да използват велосипедите като таксита или да започнат малък бизнес, като ги отдават под наем", добави той.

Източник: Нова телевизия