Бавария може да настани бежанци в палатките за Октоберфест

петък, 17 октомври, 2014 - 12:44

Югоизточната германска провинция Бавария може да използва просторните палатки за бирения фестивал Октоберфест за настаняване на бежанци от войната в Сирия. Причината е, че местните специализирани центрове са почти изчерпали ксапацитета си, съобщи авторитетният в."Зюддойче цайтунг".

Германия е приютила най-много бежанци и търсещи убежище от страните в ЕС и нетната й администрация е най-високата от две десетилетия насам. Провинциалните правителства се оплакват, че не им достигат съоръжения, а мнозина местни жители недоволстват от растящите разходи.

През септември молбите за убежище са скочили с 39% на годишна база до малко над 19 000. За първите 9 месеца увеличението е от почти 60%, като причината основна са бягащите от войната в Сирия, сочат данните на вътрешното министерство от сряда.

Заради административни процедури само в Мюнхен чакат регистрация 2000 бежанци. Понеже казармите, в които ги настаняват, са препълнени, някои вече спят отвън. Телевизионни репортажи показват влакове, от които на мюнхенската гара се изсипват още бежанци, което накара консервативното правителство да създаде специална група по проблема и да призове той да се решава на федерално, провинциално и местно ниво.

Източник: в. "Дневник"