Берлин се готви да въведе нови мерки срещу социалния туризъм

сряда, 13 август, 2014 - 14:39

Изтопчникв. Сега

300 000 безработни европейци са регистрирани през април в Германия

Немското правителство се готви да въведе по-строги правила за европейските имигранти, пише електронното издание "Локал". Сред мерките е депортиране на хората, които злоупотребяват с помощите, и забрана за повторното им влизане в страната. Възможно е и периодът, в който гражданите на ЕС да имат право да търсят работа в Германия, да се ограничи до шест месеца.

Броят на европейците, които получават социални помощи за безработни в Германия, се е повишил рязко в последната година, показват нови данни от непубликуван все още доклад на Федералната служба по труда. Става въпрос предимно за мигранти от Източна Европа и страните, страдащи най-тежко от кризата в еврозоната. През април техният брой е достигнал 300 000 за пръв път. Това е повишение с 21,6% спрямо април 2013 г. Общият брой на хората, получаващи социални помощи в Германия, е малко под 4,5 млн. 66 458 италианци разчитат на немската социална система, което поставя Италия на първо място в изследваните държави. След нея се нареждат Полша, Гърция и България.

Великобритания се превръща в "столицата на самонаетите" професионалисти в Западна Европа, пише в. "Дейли телеграф", цитирайки изследване на Института за изследване на публичните политики (ИИПП). Самонаетите работници в Лондон са достигнали средното за ЕС ниво от 14%, увеличавайки се с 8% за последната година. Това е най-резкият скок в Западна Европа, отбелязва докладът. "Около 2 000 души на месец започват свой собствен бизнес", заяви Спенсър Томпсън, аналитик от ИИПП.

СТАТИСТИКА

Нивото на самонаетите работници в Европа е най-високо в Гърция, където те са 32%. След нея се нареждат Италия с 23%, Испания и Португалия с по 17%. Британците, работещи за себе си, са 14%, а след тях са белгийците и швейцарците с по 13%. Процентите на самоосигуряващи се работници във Франция и Германия са съответно 11% и 10%.