Бежанците в Розово и Ковачевци - къде е разликата?

понеделник, 15 септември, 2014 - 13:40

Няколко месеца след безпрецедентната и антихуманна акция на жителите в село Розово, които прокудиха три семейства сирийски бежанци, получили статут- т.е. имащи равни права с български граждани, като deja vu подобен "инцидент" се заражда в село Ковачевци.

В навечерието на първия учебен ден стана ясно, че родители и общината не искат в местното основно училище да учат децата на семействата от афганистански и сомалийски произход. 

От мотивите на кмета Васил Станимиров (БСП), обявени пред "Дневник" в понеделник, става ясно че причините за недоволството на общинари и местното население са:

- семействата са без статут, защото им е отказан;
- децата не са държали необходимия образователен курс и не владеят задоволително ниво български език;
- в някакъв момент, когато статут отново им бъде отказан (семействата обжалват решението на Държавната агенция за бежанците), те така или иначе ще бъде експулсирани.

Държавната агенция за бежанците заема друга позиция: че кметът нарушава закона за образованието и закона за убежището и бежанците, че тези деца имат право на образование, че са минали курс (защото такъв се преподава във всички центрове за настаняване на чужденци).

В крайна сметка, за да успокои страстите, Общинският съвет прие на извънредното си заседание в първия учебен ден декларация, според която до 30 октомври центрът за настаняване на мигранти, да бъде закрит. Тя ще бъде изпратена до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Агенцията за бежанците и областния управител на Пернишка област. 

Война в мирно време

"Ако това да защитаваме интересите си е война, то тогава сме във война", заявява пред "Сега" кметът на Ковачевци Васил Станимиров.

Изданието го цитира, че на 12 септември от Регионалния инспекторат по образование му се обадили, че трябва да приеме в училището деца на бежанци, без това да е било обсъдено предварително с родителите. Станимиров търси още аргументи против и обяснява, че курсът на децата е започнал през август, а би трябвало да е три месеца.

Освен това според кмета центърът за бежанци не е плащал такса за битови отпадъци и за отпадъчни води. Бил и единственият без охрана и бежанците "се разхождали свободно".

Центърът в Ковачевци е открит през октомври миналата година с решение на правителството - т.е само така може да бъде закрит.  По данни на ДАБ там няма регистрирано нито едно престъпление, а текучеството на хора е постоянно - над 1000 души - повечето от които получили статут и … напуснали България.

В момента в центъра има 116 души (от капацитет 350).

Кой носи отговорност?

Разкриването на подобни центрове става с решение на Министерски съвет. За да бъде закрит трябва да има правителствено решение.  Досега никой от правителството  не е коментирал ситуацията, пряко отговорен е вицеприемиерът и министър на правосъдието Христо Иванов. "Дневник" се опита да се свърже с говорителя на правителството, но в понеделник не успя. 

Коментар на ситуацията имаше от министъра на образованието Румяна Коларова. Според нея трябва да се търси балансирано решение. Тя уточни, че държавата финансира това училище с 53 хил. лв., а общината - с 40 хил. лв. и в този смисъл държавата не може да наложи решение. Общинският съвет и кметът имат отговорността да управляват учебния процес, но въпросът е за толерантност и общи норми и ценности, уточни Коларова. Според нея "има някакво основание" да се генерира напрежение, но от изявлението й не става ясно какво има предвид. 

Ако децата на чужденците бъдат приети, паралелката с първокласници ще се състои от 12 души. Ако ги няма - в клас ще са само две деца. 

По-страшно 

Помните ли как завърши историята в Розово? Хората, преживели ужаса на войната, бяха принудени да напуснат скоро наетите от тях къщи. Къде са отишли и досега официално не се съобщава. Заради техният страх, че ужасът, че не са желани може да се повтори. Всъщност никой от властите тогава не се погрижи случаят Розово да не се повтори. Няколко месеца след това бездействието дава резултат. Този път жертва са 10  първокласници. 

За тях остава чутото от момче на тяхната възраст, цитирано в репортаж на Би Ти Ви: "Ще ги бием, какво друго! Те и без друго са болни, не заслужават да живеят!"...На въпроса от къде знае, то обяснява пред камерата, че "директорката каза, че те са болни...и без това няма да живеят" и ''Нито са прегледани от доктор', казва родител. Друг на въпроса къде да отидат децата на бежанците, казва: "Не знам, само не и при нашите деца". 

Това се видя в първия ден, в който след новината медиите насочиха микрофоните си към Ковачевица. Как ще реагират институциите днес и ще успеят ли да обърнат крайните нагласи на местните, които заявяват, че ще отпишат децата си от училище, ако в клас влезнат чужденците, а общината постави ултиматум бежанците въобще да ги няма в района.

Източник: в. „Дневник"