Бежанки участват в благотворителен коледен базар за децата бежанци

понеделник, 22 декември, 2014 - 11:31

Коледен базар с ръчно рисувани вещи за дома в подкрепа на деца бежанци е отворен за посетители в зала "София" на Българския червен кръст до края на деня. Изделията са изработени от бежанки, намерили убежище у нас.

Базарът е благотворителен, а събраните средства ще се използват за купуване на детски храни и млека за децата бежанци. Инициативата е на Съвета на жените бежанки в България (СЖББ), съорганизатор е Българският червен кръст.

Изложени са и гривни и коледни картички, направени от децата бежанци в работилничката "Take p:art", в която се изработваха сувенирите за благотворителното събитие на 14 декември "Вземи участие!" в галерия SOHO.

Линда Ауанис, напуснала Ирак, е основател на Съвета на жените бежанки в България. Тя разказа, че в подготовката по изрисуването на чашите, чиниите, приготвянето на традиционните арабски сладки с локум са участвали жени, които са се установили в крайните квартали на София. Някои от тях са в България от 3 години, а други наскоро са пристигнали от Близкия Изток.

Ауанис допълни, че част от бежанките са успели да намерят постоянна работа в шивашки цехове в Петрич и Сандански чрез трудовата борса за бежанци, а Съветът на жените всеки четвъртък раздава помощи на специален пункт на ул. Братя Миладинови 66 в София.

Линда Ауанис основава Съвета на жените бежанки в България и започва активно да подкрепя хора, които като нея са принудени да търсят нов, по-добър живот в чужда страна. Участвала е в семинари и обучения към Българския червен кръст, Върховния комисариат за бежанците към ООН.

Източник: в. "Дневник"