Българчета от 60 училища в чужбина ще учат роден език

понеделник, 11 август, 2014 - 13:42

Източник: в. Сега
Автор: Ванина Стоянова

Общо 60 проекта на български училища в чужбина са одобрени по програмата "Роден език и култура зад граница" - броят им се увеличава в сравнение с 2013 г., когато бяха финансирани 54 проекта. Стойността на всички проекти е 767 844 лв. От тях около 510 хл. лв. ще отидат за възнаграждения на учителите по български език и българска история и на ръководителите на фолклорните състави.

Най-многобройни са одобрените проекти на българската общност в Украйна - 18. В съседна Сърбия неделните училища ще работят по 5 проекта. Прави впечатление, че тази година липсват одобрени проекти от азиатски държави, докато през 2013 г. бяха финансирани два проекта. Непокрити остават Африка, Австралия и Нова Зеландия. Българското училище "Петър Берон'' в Одрин ще получи 39 090 лв. по програмата - това е проектът с най-голямо финансиране. Неделното училище "Българче" в украинското село Дмитровка ще получи малко над 23 хил. лв.

Целта на програмата, която се финансира от бюджета на просветното министерство, е българските общности да получат помощ при организирането на обучението по български език и литература, история на България и география на България. В проектите се включват деца от 6-годишна възраст до ученици от XII клас, като за тях се осигуряват съответните учебници и помагала. Чрез програмата неделните училища и българските общности могат да получават и допълнителна финансова подкрепа за сформирането на танцови и фолклорни състави, както и да получават народни носии и др.