Чък Хейгъл: Малко е вероятно да има спасителна мисия на САЩ за иракските бежанци в Синджар

четвъртък, 14 август, 2014 - 11:14

Източник: БНР

Администрацията на президента Барак Обама обмисля различни военни възможности в помощ на хилядите йезди, който са в бедстващо положение в планината Синджар. Межувременно секретарят по отбраната Чък Хейгъл информира, че броят на намиращите се в планината е бил по-малко от очаквания и вероятно няма да се стигне до мисия по евакуиране. Президентът и неговият екип по национална сигурност се очаква да разглеждат опции през следващите няколко дни. 

В същото време се предвижда увеличаване на доставките на оръжия в Ирак след нарастващия международен натиск за справяне с джихадистките бойци и да се помогне на тези, които са застрашени от групировката "Ислямска държава". САЩ продължават хуманитарните акции и осигуряването на безопасни коридори за бедстващите цивилни, но настояват, че няма да използват сухопътни войски. Съветникът на Белия Дом по сигурността Бен Роундс заяви:
Някои от бедстващите успяха да избягат, но искаме да създадем възможности за преместването им на по-безопасно място. Има различни начини да направим това. Ще си съдействаме с кюрдските сили, които също извършват операции в региона, както и с други международни партньори.

В спасителната операция участва и Франция. Страната ще въоръжи иракските кюрди, които вече получават подкрепа от Съединените Щати за борба срещу ислямските есктремисти. Великобритания също обеща да се включи и да окаже помощ на попадналите в беда цивилни.