Джон Мейджър: Имигрантите трябва да бъдат оценявани за куража

сряда, 13 август, 2014 - 12:23

Източник: http://www.vesti.bg/

Имигрантите, които идват във Великобритания, трябва да бъдат похвалени за „куража и силата“ да пропътуват през половината свят в търсене на по-добър живот, заяви сър Джон Мейджър в интервю с историка Питър Хенеси за програма „Радио 4“ на Би Би Си, пише в. „Дейли телеграф“.

Бившият премиер каза, че навремето на хората, които са дошли на Oстрова през 50-те години на XX век, са били оценявани по различен начин.

Думите на Мейджър са в ярък контраст с реториката на настоящия премиер Дейвид Камерън, който прави усилия да въведе строги ограничения за броя на имигрантите във Великобритания.

„Споделяхме една къща. Те бяха мои съседи. Играехме си като деца. Не видях хора, които са дошли тук само да се възползват от нашата социална система. Видях хора, имащи куража и силата да прекосят половин свят, за да подобрят живота си и този на техните семейства“, каза той по адрес на имигрантите.

Според британския броят на румънските и българските работници във Великобритания е достигнал ново рекордно ниво, след като от началото на годината бяха вдигнати всички ограничения на британския трудов пазар за Румъния и България. По данни на Националното бюро по статистика във Великобритания през второто тримесечие на тази година на острова са работили 153 хил. румънци и българи, което е с 13 хил. души повече (или 9 на сто) спрямо същия период на миналата година.

Спрямо същия период на 2012 г. увеличението е с 47 на сто, а спрямо същия период на 2011 г. - с 59 на сто.

Трябва да се има предвид обаче, че в земеделието на Острова работят много сезонни работници от тези две страни.