Ебола няма как да стигне до България чрез бежанец

неделя, 10 август, 2014 - 12:47

Вирусът е типичен само за Африка, успокои епидемиолог

Източник: http://www.dnes.bg
По публикацията работи: Камелия Цветанова
Снимка: Reuters

Вирусът Ебола няма как да стигне до България чрез бежанския поток, категорична е  д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Според нея много нереалистично е предположението, че носител на вируса може да влезе в страната ни, защото бежанският поток  идва чрез сухопътните граници и хората дори и да произхождат от тези страни, в които има епидемия от Ебола, изминават много километри пеша в продължение на много време, а максималният инкубационен период може да бъде 21 дни.

„Шансът да дойде, заразен човек в България по сухопътната граница е повече от нищожен”, допълни още Мира Кожухарова, цитирана от „Фокус“.

По думите й  Ебола е заболяване типично само за Африканският континент.

„Това е един вирус, причиняващ трески, даже предишното наименование на този вирус беше вирусна хеморагична треска Ебола, но сега се казва вирусна инфекция Ебола, защото в някои от случаите не се развиват кръвоизливи”, разясни тя.

Вирусът е доказан през 1976 г. и случаите, които до сега са доказвани са в Западна Африка, в населени места, които са близки до тропическата джунгла, защото там е основният резервоар на заболяването.

„Досега взривовете не са били толкова големи, но са засягали хора, живеещи в тези области”, допълни д-р Кожухарова.

Заболяването протича различно. Започва с неразположение, висока температура, мускулни болки, в по-късни стадии може и да има повръщане, диария, засягане на бъбреците, на черния дроб и кръвоизливи от всички органи, които могат да получат кръвоизлив.

„Тази болест напомня за конго-кринската хеморагична треска, която в България съществува и ние всяка година имаме по няколко случая от тази инфекция. Имаме опит с лечение на тази хеморагична треска, включително с вземане на предпазни мерки да не се заразява медицинския персонал”, увери още тя.