Еврокомисията отпусна допълнителна помощ на Ирак

вторник, 12 август, 2014 - 15:27

Източник: в. Дневник

Европейската комисия отпусна допълнителни пет милиона евро на Ирак, защото смята, че конфликтът в тази страна е съпроводен с максимален риск от хуманитарна катастрофа, заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева. Петте милиона евро ще обезпечат основните нужди на бежанците в Ирак, принудени да напуснат родните си места заради бойните действия в северната част на страната, където джихадистката групировка "Ислямска държава" води офанзива.

С новите средства помощта на Еврокомисията за населението в Ирак тази година достигна 17 милиона евро. Парите ще бъдат за прогонените от домовете си над 200 000 иракчани. Някои от тях са в изключително тежка хуманитарна ситуация заради настъплението на ислямистите в страната.

Междувременно френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел обсъдиха обстановката в Ирак по телефона и изразиха желание Европейският съюз да се включи в най-кратки срокове в хуманитарната операция, която е в ход в тази страна, предаде агенция "Франс прес", като се позова на съобщение на Елисейския дворец.

Дипломатически източник от Брюксел поясни, че извънредна среща на външните министри на страните членки на ЕС за иракската криза може да се състои в началото на следващата седмица. Призив в тази насока отправи италианският външен министър Федерика Могерини, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС.