Европейският съд се обяви срещу "социалния туризъм"

вторник, 11 ноември, 2014 - 16:04

Германия има право да отказва социални помощи за граждани на ЕС, които са се преместили в страната, но не работят, реши Европейският съд, предаде ДПА.

В съюза се води оживен дебат относно злоупотребите със социалната система от мигрантите - предимно българи и румънци, след като отпаднаха напълно ограниченията на 1 януари.

Европейският съд трябваше да вземе решение по случай с младата румънка Елизабета Дано и нейния син Флорин, които живеят в германския град Лайпциг със сестрата на Елизабета от ноември 2010 година.

Дано не е търсила работа и никога не е работила в Румъния или Германия. Тя е учила в Румъния само три години и има минимални езикови познания по немски език, според съда.

Жената получава детски надбавки от германската държава. Но тя предприела правни действия срещу властите в Лайпциг след отказ да се възползва от социални помощи.

Базираният в Люксембург съд реши, че правилата на ЕС изискват икономически неактивни имигранти да имат „собствени ресурси" през първите пет години от пребиваването си в друга държава членка.

„Страна членка трябва...да има възможността да отказва големи социални помощи за икономически неактивни граждани на съюза, които упражняват своето право на свободно придвижване само с цел получаване на социална помощ от друга страна членка", отбелязва съдът в прессъобщение.

По отношение на случая с госпожа Дано и нейния син, съдът реши, че те нямат достатъчно ресурси и така че не могат да предявяват за жителство в Германия според директивите за свободно движение на граждани на ЕС, допълва съдът.

Дано и синът й не могат да искат „равнопоставено отношение" с германците, заключава съдът.

Източник: News.bg