Има два варианта за обучение на децата на бежанци в Ковачевци, каза министър Коларова

понеделник, 15 септември, 2014 - 13:55

Има два варианта за посещаване на училище от децата на бежанци, които не бяха приети в село Ковачевци, каза днес по Би Ти Ви министърът на образованието Румяна Коларова. Те могат да посещават учебни занятия в Земен или в София.

Вчера жителите на село Калище и общината се обявиха против това децата на бежанците да учат с техните. Те настояват и за изселване на всички чужденци, настанени в Националния детски екологичен комплекс в селото.

Според Коларова, благодарение на Министерството на образованието е предотвратен по-сериозен скандал, свързан с политизиране на случая. Вчера общинският съвет все пак прие декларация, с която 
иска т премахването на центъра до 30 октомври.

Ако хората протестират, ако има негативна реакция, по-добре това да се покаже преди децата да отидат там. Аз не бих допуснала деца да отидат във враждебна среда и да влязат в едно училище, където не са желани, каза Коларова в отговор на въпрос дали не очаква подобни проблеми и в Земен. Коларова не скри, че е била изненадана от острата реакция в Ковачевци.

В отговор на въпрос просветният министър каза, че към момента няма точна цифра колко деца на бежанци ще учат в български училища, тъй като броят им се променя.  

Според нея не отговарят на истината твърденията, че е имало заплахи да се спре училищния автобус, ако децата на бежанците не бъдат приети. Румяна Коларова посочи, че в училището в проблемното село има само 18 ученици в четири слети паралелки. Тя посочи, че е бил изпуснат шанса училището да се съживи.

Просветният министър не смята, че незнаенето на езика ще е проблем, тъй като има деца от малцинствата, които започват училище като знаят български на сравнимо ниво.

Източник: в. „Дневник"