Имигранти вече работят шивачи срещу 450-900 лв. заплата

вторник, 16 септември, 2014 - 11:09

800-900 лв. заплата получават бежанци по трудов договор като шивачи. Това става ясно от публикувана от агенцията за бежанците справка как се интегрират имигрантите на пазара на труда.

От 48 бежанци, записани в бюрата по труда, 17 са имали работа към 1 септември, става ясно от справката на агенцията за бежанците. Като шивачи във фабрика в Ловеч са били наети двама бежанци от Сирия.

Осем бежанци от най-различни държави са наети за шивачи и във фабрика в Гоце Делчев. Собственикът освен заплатата им е осигурил и безплатни квартири за първите три месеца от договора им.

Трима сирийци са наети като шивачи и в софийското с. Лозен, но тук заплатата е вече 450-600 лв. на месец. Още двама сирийци са били наети като готвачи в ливански ресторант на морето.

Същото заведение е взело и камерунец за музикант. Места за бежанци са били обявили и ферма, която предлага по 1000 лв. месечно, както и транспорт за децата до близка градина или училище, ресторанти, търсени са и тракторни механици.

Още 12 бежанци са започнали работи само в първата половина на септември, става ясно от справката на агенцията за бежанците. Двама сирийци правят шоколад в София, а 10 души са в сладкарски цех в Самоков.

Източник: в. "24 часа"