Калище, ЕС

вторник, 16 септември, 2014 - 11:45

Започвам по същество. Kой има изгода от това, което се случи в община Ковачевци на първия учебен ден, и то точно преди изборите?

Кои, какви и що за хора са тези, които насъскаха родителите срещу децата на чужденците, при това на среща, проведена непосредствено преди началото на празника по случай новата учебна година?

За какви се имат тези общински съветници в иначе европейската община Ковачевци? За османски паши? За членове на Политбюро? А може би за нещо като духовни водачи?

Случаят от с. Калище е поредната духовна трагедия на съвременното ни общество, причинена от слабото образование, лошото възпитание и най-вече от робското мислене. Да не бъдеш допуснат в клас в европейска страна е просто чудовищно! Още повече че тук говорим за деца, които могат да бъдат пълноценна част от обществото ни.

Виждал съм куче да кърми малко коте (а враждата между кучетата и котките е известна и на най-малките деца). След като животните могат да преодолеят вродените си инстинкти, а ние, дето сме представители на най-разумния биологичен вид на Земята, не можем да превъзмогнем предразсъдъците си и да подадем ръка на невинни деца, какъв е изводът?! И от животните ли станахме по-диви?!

Стига вече илюзии - прословутата българска толерантност е в историята. Толерантни сме само към простотията. Днес страхът, ограничеността и расизмът са едни от най-ярките проявления на голяма част от съвременните българи.

Децата от Сомалия и Афганистан имат нужда от подслон и ще го намерят. Ако не в Калище – то другаде. Щом са успели да стигнат до България, преминали толкова много граници, при това натикани като куфари в някой багажник, ще се справят и по-нататък. Но ние как ще се справим?!

При всички положения, ако оставим предизборния популизъм встрани (неслучайно тази врява се вдигна от общинския съвет в навечерието на поредните парламентарни избори), ние имаме икономически и дори социален интерес от имигрантите. След като 2 милиона българи напуснаха страната си, но не заради имигрантите от Третия свят, а заради представители на собствения им народ, все някой трябва да работи за пенсиите на останалите тук, нали?

Погледнато и от страната на страха, ако недопуснатите да прекрачат училищния праг деца не посещават учебни занятия и не се чувстват равни с останалите, тогава какви ще станат, когато пораснат?

Трябва да сме много внимателни със стереотипите, които са закотвени у нас, още повече че и ние имаме бол трески за дялане.

Ще бъда откровен докрай. Ако недопуснатите да класните стаи деца в ковачевското село не бяха имигранти по неволя, а отрочета на бандити, щяха ли родителите на общо 20-те ученици от Калище и околните села да възразяват срещу тях? Много, ама много се съмнявам.

Най-вероятно щяха да си кротуват и още от първия ден да посъветват децата си да не влизат в конфликти с тях, защото с такива хора не може да се спори и те винаги са прави.

Вярно е, че за много от живеещите в т. нар. дълбока провинция времето е спряло и животът им значително се различава от този в София и в другите големи градове, макар и Калище да не е особено далеч от столицата и при всяка вероятност там има хора, които работят в нея. Но за лошотията просто  няма и не трябва да има оправдание. А да участваш в „спонтанен“ бунт срещу напълно невинни деца си е лошотия, без значение от колко властни хора и от какви небивали страхове си насърчен.

Вече 138 години сме свободни поне формално. Докога ще я караме с това робско мислене? Докато и последният човек напусне България ли?

Източник: Актуално