Камерън ще предложи днес най-строгите ограничения срещу имигранти от ЕС

петък, 28 ноември, 2014 - 13:50

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън ще обяви днес нови мерки, засягащи над 300 000 имигранти в страната, пристигнали от държави от Европейския съюз.

Според плановете, за които съобщава британската преса, тези граждани от страни членки на ЕС ще трябва да работят поне 4 години във Великобритания преди да могат да кандидатстват за социални помощи.

Целта е страната да се намали разликата между доходите във Великобритания и в повечето държави от ЕС, за да не е толкова привлекателна страната особено за неквалифицирани работници. Бъдещето на участието на Великобритания в ЕС зависи от това всяка държава в съюза да може да използва социалната си система изключително за своите граждани. Това е едно от посланията, които се очаква Камерън да отправи в специална реч в провинцията, в която ще предупреди, че ако Лондон не бъде чут, "не изключвам нищо" оносно оставането на Великобритания в съюза.

Коментарите обаче са, че за да стане това факт, ще е нужно пренаписване на правилата в ЕС за достъп на гражданите до социални помощи и дори може да се наложи промяна в някои договори, което е сложна и продължителна процедура. Освен това повечето имигранти отиват във Великобритания да работят, а не за да се възползват от помощи за безработни, домакинства и деца.

Като говори, че ще въведе най-строгия контрол над имигрантите от ЕС, Камерън посочва още, че те няма да получават и данъчен кредит, когато децата им живеят в друга страна. Иначе казано, независимо колко дълго един гражданин на България работи и си плаща данъците във Великобритания, той или тя няма да получават облекчение за дете, живеещо в България.

Ако до 6 месеца някой чужденец от ЕС не си намери работа, срещу него започва процедура за отнемане правото за пребиваване и работа.

Други предложения от речта вече бяха обявени. Едно от тях е премахване на системата, позволяваща на граждани от ЕС да прибират при себе си членове на семейството без никакви условия за това.

Ще бъде въведена по-продължителна забрана за влизане в страната за просяци, измамници и бродяги, по-строги ще са условията за депортиране на престъпници, дошли от ЕС, и ще им бъде забранено да се връщат.

Според лондонския "Гардиън" предвижда се и спиране на достъпа на граждани от новите страни членки на ЕС преди икономиките им да достигнат по-високо ниво на конвергенция със сегашните държави в съюза. В предварителния текст на речта се казва още:

"Великобритания подкрепя принципа на свободно придвижване на работници. Приемането му е ключ към това да бъдеш част от единния пазар. Така че не искаме да разрушаваме този принцип или да го обръщаме с главата надолу. Но свободата на придвижване никога не е била безспорно право и сега трябва да направим така, че то да действа на една по-устойчива база в светлината на опита от последните години.

Целта ми е съвсем проста - да направим имиграционната ни система по-справедлива и да намалим сегашните изключително високи нива на имиграция от ЕС към Великобритания. Това ще стане като се борим със злоупотребите, като спрем възможността имигранти да остават тук без работа и на първо мято като ограничим помощите за ниско платените и неквалифицирани работници, идващи тук.

Искаме търсещите работа от ЕС да имат предложение за работно място преди изобщо да са потеглили към Великобритания и да се спре с това британските данъкоплатци да ги издържат, ако нямат работа.
Търсещите работа от страни от ЕС няма да получат нищо, ако не си плащат данъците. Онези, които идват, няма да могат да остават, ако не успеят да си намерят работа."

Данни от март 2014г. показват, че имигрантите от ЕС съставляват 5.56% от работната ръка във Великобритания, но домакинствата с поне един гражданин на ЕС получават 7.7% от данъчните облекчения.

Институтът Open Europe изчисли, че ако имигрант от ЕС без деца и работещ на минимална заплата бъде изключен от системата за данъчни облекчения, заплатата му ще падне със 100 паунда да 196 паунда седмично, което я прави сравнима с минималната заплата в Испания.

Същият институт твърди, че при такъв сценарий ако един поляк, например, би могъл да получава в родината си средна работна заплата, но работи във Великобритания за минимална, ще изгуби 22% от британската си заплата.

Източник: в. "Дневник"