Капацитетът на България да приеме 4600 бежанци е почти изчерпан

сряда, 8 октомври, 2014 - 10:57

70% от местата в центровете на ДАБ са заети, а новата бежанска вълна
 

Новата бежанска вълна продължава да расте. Повече от 3 200 са в момента хората, настанени в центровете на Държавната агенция за бежанците. Над 70% от капацитета е запълнен, а границата преминават нови имигранти. Само за последните няколко дни са заловени близо 90 души.

Близо 3 900 бежанци в момента живеят в центровете на Агенцията и на външни адреси за собствена сметка в страната. Само за последния месец броят им се е увеличил с близо 1000 души.

Най-много бежанци са настанени в Харманли, в столичния център „Военна рампа” и в „Овча Купел”, а капацитетът на центровете в село Баня и Пъстрогор е запълнен над 90%.

В Русе още не е решен проблемът с намирането на място, където да бъдат задържани залавяните нелегални имигранти на границата през Дунав мост.

4 600 души - това е капацитетът на центровете на Държавната агенция за бежанците. При екстремна ситуация леглата в тях могат да бъдат увеличени до над 6 000. Има готовност за настаняване и във фургони.

„Ако този поток се увеличи, защото те влизат, но ние им даваме статут и излизат, и бройката няма да се задържи на 6 000 постоянно, а общо броят на територията на страната ще се увеличи много и ще трябват средства за тяхната интеграция”, коментира зам.-председателят на ДАБ Васил Върбанов.

Засега пари не са предвидени. В Русе все още няма място, където да задържат нелегално преминаващите през Дунав мост. Само преди дни в Районния съд там бяха докарани нови 46 сирийски бежанци, заловени в турски камион на път за Германия. Арестът в града пък е за 52-ма души.

„Следва да бъде изграден един такъв буферен център, като изрично искам да уточня, че не желаем изграждането на бежански център на територията на град Русе, а именно център, в който тези лица да пребивават временно, само до приключване на наказателното производство във всичките му фази”, заяви говорителят на Районната прокуратура в Русе Радослав Батанов.

В повечето случаи бежанците сключват споразумения със съда. „Все пак става въпрос за хора, които са изпаднали в много тежко положение. Оценяваме всичко това и по-голямата част от наказателните производства при нас приключват с условно осъждане”, обясни окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

В най-големия бежански лагер в Харманли роми и сирийци влязоха в открит конфликт. Преди дни четирима бежанци намушкаха с нож мъж от махалата заради жена и двете общности стигнаха до саморазправа.

„Те тръгнаха срещу нас с ножовете, пък ние нашата махала пичовете тръгнахме срещу тях със сапове, мапове, такива работи, да се защитим”, разказа един от участниците в свадата Митко Гемеджиев.

Бежанците, които се твърди, че са предизвикали ромите, са задържани. В махалата искат изселването им. Побойниците са нежелани и в лагера. „Тези мои приятели ходят по жени, пушат хашиш, всеки ден търсят проститутки, после пият уиски . И се побъркват. Да си ги върнат в Сирия. Полицията да ги арестува и от Турция в Сирия”, настоява сириецът Муса Али.

В крайна сметка проблемните бежанци ще бъдат преместени.

Източник: БТВ