Киев: Сепаратисти бомбардираха колона бежанци, има много убити

понеделник, 18 август, 2014 - 11:01

Източник: в. Дневник

Автоколона с жители на Луганска област, които са напускали района, е била подложена на директен артилерийски и минометен обстрел и има много загинали, съобщи Андрей Лисенко от Съвета за национална сигурност и отбрана в Киев.

Според него виновни са проруски сепаратисти, използвали системи за залпов огън "Град", "предадени на бандитите от Русия".

"Загинаха много хора, включително жени и деца", допълни Лисенко, но не можа да посочи някакъв брой на жертвите.

Инцидентът е станал на участък между селищата Хряшчеватое и Новосветловка, който е сцена на сражения между сепаратистите и украинските части. Говорителят твърди, че украинската армия си е върнала контрола над Хряшчеватое, но сепаратистите контраатакуват.

Първи за случилото се съобщиха от онлайн изданието "Украинская правда", според което колоната бежанци е извеждана от оперативно командване "Север". Хората в автомобилите са били именно от двете селища и целта е била да бъдат евакуирани от района на бойните действия. "В 9:40 по тях е бил нанесен масиран удар, има много жертви. Хората буквално са изгорели в колите – изобщо не са успели дори да избягат", казва говорителят на ОК "Север" Анатолий Прошин.

По думите му хората са били извозвани с военни автомобили, но те ясно са били обозначени с бели знамена и други белези и сигнали, че става дума за цивилни.
"Ройтерс" изтъква, че в зона на сражения, в които и двете страни използват еднакво оръжие, е трудно бързо да се определи кой точно е стрелял. Няма и независимо потвърждение на съобщенията за ударен конвой и жертви.

Сепаратистите от района на Донецк отхвърлиха обвиненията от Киев. Андрей Пургин, представящ се за вицепремиер на т.нар. Донецка народна народна република, каза че "украинците сами бомбардират това шосе непрекъснато със самолети и "Град". Изглежда сега просто са убили повече цивилни в сравнение с това, което правят от месеци насам. Ние нямаме възможност да изпратим в този район реактивни снаряда от "Град".
В понеделник президентът Петро Порошенко подписа промените в закона "За борба с тероризма", с които се разрешава на полицията да убива "терористи" без предупреждение.

Новият режим засяга употребата на сила, специални средства и огнестрелно оръжие в района на т.нар. антитерористични операции, както в Киев наричат кампанията за изтласкване на проруските сепаритисти.