Кметът на Ковачевци за скандала с деца на бежанци: Няма расизъм в случая

понеделник, 15 септември, 2014 - 14:49

Учебната година в Ковачевци започна със скандал. Причината - жителите на село Калище не искат българчетата да учат в едно училище със сомалийчетата и афганистанчетата от бежанския център в селото. Това предизвика и извънредна общинска сесия в Ковачевци, на която беше взето решение да се постави ултиматум на имигрантите да напуснат Националния детски екологичен комплекс в града до 30 октомври.

Кметът на Ковачевци Васил Станимиров заяви, че не няма расизъм в решението. За тази учебна година само две българчета са записани в първи клас на единственото училище в общината.

Решението 12-те деца от сомалийски и афганистански семейства от бежанския лагер в Калище да тръгнат на училище заедно с 20-те българчета е съобщено в петък вечерта на кмета и на директора на училището. Рано тази сутрин училищния звънец би само да българчетата. Децата на имигрантите няма да прекрачат училищния праг, обясни пред Дарик кметът на Ковачевци Васил Станимиров: „Не може в петък да ни бъде съобщено - на мен и на директорката, че на първия учебен ден ще бъда докарани 12-15 деца в нашето училище. По какъв начин тези деца, които не знаят български език, ще учат с нашите деца?! Страхът идва от това, че в комплекса имаше един случай на малария. Лагерът беше поставен един месец под карантина. Ние като местна власт разбрахме за случая от медиите, когато вече беше изтекла карантината. През това време хората, които са били под карантина в лагера се разхождаха в селото. Може би родителите се притесняват от тази гледна точка, че няма ясна комуникация между държавната агенция, РЗИ и местната общност. Не говорим за никакъв расизъм. Защо трябва да страдат нашите деца? Каква интеграция ще е, когато ще има двама местни първолаци и седем сомалийчета в този клас, които не знаят български език. Нямам нищо против децата, това не е расизъм".

Все още не са ясни действията на жителите в село Калище, ако ултиматумът за изселване на бежанците не се спази в срок.

Източник: радио Дарик