Книгите на Хайри Хамдан

понеделник, 9 юни, 2014 - 13:24

Хайри Хамдан

Роден съм през 1962 г. в едно малко село в Палестина, наречено Дер-Шараф. Роден на ръба на един конфликт, който хвърли Близкия изток във война и насилие за цели десетилетия. Най-ярките ми детски спомени са война, глад и емиграция.

В България се дипломирах като инженер, но дълго време практикувах любимия си занаят – журналистиката. Имам издадени две стихосбирки: „Очите на бурята“ и „Мариамин“. Третата ми книга е изстрадана дълги години между собствени терзания в търсенето на нови хоризонти и спасение като личност и творец.“

Недялко Йорданов за романа на Хайри Хамдан „Европеец по никое време“

Трябва да прочетете този роман.

Той ще ви заплени още от първите страници и няма да го оставите до края. В него има всичко необходимо да привлече вниманието ви – и интрига, и любов, и еротика… И малко екшън дори.

Но преди всичко той ще остави у вас усещането за една човешка изповед – пределно честна и болезнено искрена. Един мъж, един наш съвременник разказва за себе си, за жените си, за надеждите и крушенията си, за мечтите си. Той е писател като автора на книгата, но не е негов прототип. Поне не напълно.

Хайри Хамдан е едно чудо на природата. Палестинец, който владее великолепно българския език като майчин. Който пише на български повече от 15 години. Романи и стихове. И има няколко издадени книги.

Харесвам този писател и този човек. Вярвам в таланта му, възхищавам се от волята му да оцелява, прекланям се пред болката му за изстрадалата му родина.“