Ливан официално спря приемането на бежанци от Сирия

петък, 24 октомври, 2014 - 10:18

снимка: БГНЕС

По официални данни броят на сирийските бежанци вече е една четвърт от обичайното население на страната

Ливанското правителство взе решение, с което официално потвърди, че спира приемането на своя територия на бежанци, с изключение на много специални хуманитарни случаи, предаде БГНЕС.

Според изчисленията на правителството броят на сирийските бежанци вече е една четвърт от обичайното население на страната.

Ще бъде поискано от "организациите, които се занимават с проблемите на бежанците в ООН да спазят решението за спиране на приемането им и регистрирането им без съгласието на социалното ведомство", пише ливанската агенция NNA, цитирана от РИА"Новости".

"Ливанското правителство ще съдейства по всички възможни начини за връщането на сирийците в своята родина или на заминаването им към други страни", съобщи министърът на информацията на Ливан Рамзи Джрейдж.

Повече от три милиона сирийци са избягали от страната си от началото на гражданската война през март 2011 и са потърсили убежище в съседните Ливан, Йордания, Турция и Ирак.

Германия ще стане домакин на 28 октомври на международна конференция за мобилизиране на спешно необходимата хуманитарна помощ за милиони сирийски бежанци.

Миналия месец от трибуната на Общото събрание на ООН йорданският крал Абдула II се оплака, че страната му не е получила достатъчно помощ, за да понесе този "смазващ товар", какъвто са 1,4 милиона сирийски бежанци в Йордания. 

Източник: Нова телевизия