Меглена Кунева опитва да разселва бежанци из ЕС

четвъртък, 4 декември, 2014 - 10:59

Опит бежанци, които в момента са в България, да бъдат презаселени в други държави от ЕС, ще направи днес страната ни в Брюксел. Воденият от вицепремиера Меглена Кунева Съвет по европейска интеграция е одобрил в началото на седмицата позиция страната ни да поиска активиране на инструментите за презаселване и релокация.

Целта е тежестта от бежанската вълна да се сподели от повече страни в ЕС.

Вътрешният министър Веселин Вучков обаче обясни, че засега няма вариант за разселване на бежанци от България към Европа. Заради това той щял да настоява за по-голяма европейска солидарност и очаква съветът да одобри план за подкрепа от Европейската служба за убежището. В Брюксел Вучков щял да разговаря и с еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. Министърът ще му обясни нуждата от изграждане на 131-километрова ограда по границата ни с Турция.

Той ще опита да представи ползите от оградата и пред посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, като подчертае, че граничното съоръжение не е израз на враждебност. Построяването на ограда ще пресече бизнеса на каналджиите по границата, а бежанците ще влизат у нас легално през КПП-ата, категоричен е Вучков.

Източник: в. "24 часа"