Национална мрежа за децата призова: Институциите да поемат отговорност за децата-бежанци

вторник, 16 септември, 2014 - 11:40

Настояваме  да се поеме административна отговорност по повод казуса с децата-бежанци и техните семейства в село Калище, община Ковачевци и тяхното недопускане до училище. Това призоваха в писмо от Национална мрежа за децата.

"Почти от една година ние алармираме и настояваме да се предприемат конкретни мерки за децата-бежанци, но отговорните институции продължават да имитират дейност, която не води до ефективни действия за тяхната интеграция", пише в писмото.

От организацията допълват, че са обезпокоени от нарастващата обществена нетърпимост и реч на омраза към децата- бежанци в училищна възраст и техните семейства.

"Заставаме в подкрепа на правото им на достъп до образование, закрила и интеграция на тях и техните семейства. Ние категорично се противопоставяме на всякакви практики на манипулиране на децата и настройването им към децата бежанци, което е в разрез на всякакви морални и етични норми за работа с деца", се казва още в писмото.

Национална мрежа за децата настоява за 3 конкретни действия: изработване на Национален координационен механизъм за работа с деца-бежанци; задълбочена директна работа в общностите за промяна на нагласите към бежанците; широка медийна кампания с фокус приемане на мултилултурните различия.

С писмото са сезирани Главният прокурор, Омбудсманът, Министерството на образованието и науката, Комисията за защита от дискриминация, Държавната агенция за бежанците, Община Ковачевци и РИО на МОН в Перник.

Източник: в. "24 часа"