Нелегалните имигранти, заловени край Варна, ще бъдат транспортирани до центрове за настаняване в страната

неделя, 17 август, 2014 - 11:55

Източник: БНР

63-мата нелегални имигранти, които бяха заловени вчера на яхта край нос Калиакра, ще бъдат транспортирани днес до центрове за настаняване в страната. Бежанците прекараха нощта във Варна. От БЧК раздадоха храна за 48 часа.

Двете деца, които са част от 63-мата бежанци, вече са изписани. Това съобщи управителят на университетската болница "Света Марина" във Варна д-р Жанета Георгиева. За БНР тя каза:

Децата са изписани след рехидратация. Те бяха с изразена ексикация от това, че четири дни не са пили вода и не са консумирали никаква храна. Изписани са в добро състояние. Останала е в болницата само една жена, която е приета с остър бронхит. Провежда се антибиотично лечение. Днес до обяд ще бъде изписана, за да се присъедини към транспорта, с който ще бъдат отведени в бежански лагер всички.

Бежанците вече са приготвени за транспортиране към центъра в Елхово, след което ще бъдат разпределени в центровете, където има свободни места.

Районът на Морската гара във Варна, където вчера бяха бежанците, не е под карантина, съобщи д-р Светла Станева, директор на Регионалната здравна инспекция. Според нея нито един от нелегалните имигранти не е показал признаци на заразно заболяване. Очаква се Гранична полиция да съобщи към кои центрове за настаняване ще бъдат транспортирани бежанците.

59 от бежанците се определят като афганистанци, останалите – като сирийци. 18 са жените сред тях, 16 са деца, има и бебета. 

От БЧК осигуряват храна и лекарства. Председателят на Областния съвет на червенокръстците Илия Раев обясни:
Помагаме, даваме първа помощ на хората – храна, вода и т.н. Гранични войски си вършат това, което е в техните устави, и правилно го вършат. Обаче има една жена, паднала в тоалетната, на която не може да окажат медицинска помощ. Къде е линейката? Военноморската болница имат, хората са лекари, със слушалки преглеждат хората вътре. Но има пет души тука, на които ние купуваме лекарства, въпреки че не е редно, защото имат болки в корема. 4 дена не са яли хората. Трябва да има социални служби, трябва да има тука бърза медицинска помощ да окаже помощ на хората. След 24 часа съм сигурен, че ще бъдат тука, защото сега им осигуряваме завивки, одеяла и т.н.  
По предварителна информация бежанците са искали да достигнат до Румъния, но са били заловени от българските гранични власти.