НПО поискаха от държавите да приемат сирийски бежанци

понеделник, 8 декември, 2014 - 10:52

Повече от 30 хуманитарни организации отправиха в понеделник към държавите да се ангажират да приютят около 180 хиляди сирийски бежанци, които сега са в съседни на Сирия страни.

Това е 5% от 3,6-те милиона бежанци, които се очаква да преминат в съседните на Сирия страни през 2015 г. Според прогнозите на Върховния комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН), толкова са хората, бягащи от конфликта в страната си от 2011 г. насам.

Апелът е отправен в навечерието на предстоящата във вторник министерска среща на ООН в Женева, на която ще се обсъдят въпросите за преместването на бежанците, за да се облекчат страни от Близкия изток, които досега ги приютяват.

"Има повече от 3,2 милиона бежанци и според прогнозите те ще достигнат 3,59 милиона в края на 2015 г.", се казва в изявлението.

"Над 30 хуманитарни организации за правата на човека или работещи за бежанците, откликваме на тази почти безпрецедентна криза, искаме от държавите участнички в конференцията да предоставят убежище на най-малко 5% от бежанците, очаквани до края на 2015 г.", продължава обръщението. В него се отбелязва, че до момента, по-малко от 2% от тези изгнаници, са настанени извън региона.

Неправителствените организации призовават страни, които досега не са участвали в тези усилия, като например страните от Персийския залив или от Латинска Америка, също да приютят бежанци.

"Амнести интернешънъл" (Amnesty International), "Лекари без граници" (Médecins sans frontières), Care International и Save the children са сред подписалите апела.

Източник: actualno.com