ООН: Може да сравним броя на бежанците с времето от Втората световна война

четвъртък, 25 септември, 2014 - 10:35

Броят на бежанците днес е сравним с времето от Втората световна война. Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун на 69-тата сесия на Общото събрание, предадоха световните агенции АФП и ИТАР-ТАСС.

"След Втората световна война никога досега не е имало толкова голям брой бежанци, разселени лица, хора, търсещи убежище. Никога преди към ООН не са се обръщали толкова много хора, които се нуждаят от медицинска помощ, храна и провизии", обясни Бан Ки Мун.

Той алармира, че под атака са човешките права в целия свят. "От бомби до обезглавявания, от преднамереното гласуване на цивилни до нападението на болници, приюти и хуманитарни конвои на ООН", заяви генералният секретар на ООН.

Той определи действията на джихадистите в Сирия и Ирак като "новите дълбини на варварството".  Спомена и дълъг списък от световни кризи – войната в Газа, насилието в Украйна, Южен Судан и Централноафриканската република.

"Това е ужасна година за принципите, залегнали в Хартата на Обединените нации, която поставя мира и сигурността в центъра на своята мисия", заяви още Бан.

В централата на ООН в Ню Йорк се събраха над 140 лидери. Те са на шестдневен дебат, в който вероятно ще доминира водената от САЩ кампания за изкореняване на ислямизма в Ирак и Сирия.

Източник: в. "24 часа"