ООН отново призова Европа да отвори границите си за сирийски бежанци

четвъртък, 16 октомври, 2014 - 13:13

Върховният комисар на ООН по въпросите на бежанците Антонио Гутериш призова страните, и най-вече европейските, да преразгледат законодателството си, така че да приемат повече сирийци, бягащи от гражданската война в родината си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бежанската криза в Близкия изток е заплаха за световната сигурност, предупреди Гутериш в кулоарите на конференция в Обединените арабски емирства. Той прикани за осигуряването на легален достъп на сирийските бежанци, за да не рискуват живота си, доверявайки се на трафиканти.

"Това е не само най-тежката хуманитарна криза в последните десетилетия, а и най-голямата заплаха за регионалния мир и сигурност, глобална заплаха", подчерта той.

По данни на ООН близо 2.7 милиона сирийци са избягали в чужбина, предимно в съседните на Сирия страни, а вътрешно разселени са 6.5 милиона души.

Гутериш каза, че всяка минута средно едно дете в арабския свят е принудено да напусне дома си.
Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби отбеляза, че иракските, либийските, йеменските и палестинските деца бежанци са лишени също от подходящо образование, здравеопазване и психологическа помощ.

Източник: в. "Дневник"