ООН възстановява хранителните доставки за сирийските бежанци

сряда, 10 декември, 2014 - 10:08

Световната програма по прехраната възобновява доставките на продоволствена помощ за сирийските бежанци до дни след двуседмично прекъсване. През това време бяха набрани необходимите 80 милиона долара, съобщи агенцията на ООН в Женева, цитирана от ДПА.

На 1 декември организацията беше принудена да спре изцяло помощта си за 1,7 милиона сирийци, избягали в съседните страни от войната в родината си, тъй като дарителските страни не бяха осигурили обещаното финансиране.

Миналата сряда организацията на ООН поде кампания в интернет, в която се включиха 14 000 дарители - частни лица и представители на частия сектор, които предоставиха общо 1,8 милиона долара.

Заедно с допълнителните правителствени дарения събраната сума надхвърли 80 млн. долара - повече от достатъчно за покриване на нуждите от 64 млн. долара за декември.

„Събирането на такава сума за толкова кратко време е нещо безпрецедентно”, отбеляза изпълнителният директор на Световната програма по прехраната Ъртарийн Казън. Повечето от частните дарители са сирийци, следвани от американци и канадски граждани.

Същевременно Агенцията за бежанците на ООН призова богатите страни да покажат солидарност със съседите на Сирия, които приеха най-много сирийски бежанци. Съпричастността може да се изрази в обещания от страна на богатите страни да приемат част от бежанците.

От началото на войната в Сирия през пролетта на 2011 г. над 3,2 милиона сирийци избягаха в съседни страни, като например Ливан, Йордания и Турция и се превърнаха в тежко бреме за тях.

Източник: в. "Труд"