Папа Франциск: Турция помага на милиони бежанци

петък, 28 ноември, 2014 - 16:17

Президентът на страната Ердоган изрази пред понтифика своята тревога от разрастването на ислямофобията

Много е важно мюсюлмани, евреи и християни – както по закон, така и според ефективното му прилагане, да се ползват с едни и същи права и да изпълняват еднакви задължения. Това заяви папа Франциск по време на срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при посещението си в Анкара, предаде Агенция АНСА. Без изрично да цитира опасността от „Ислямска държава“, светият отец отбеляза, че е редно агресорът да бъде спрян, но при спазване на нормите на международното право, като припомни, че не може решаването на проблема да бъде оставено само на военната намеса.

Понтификът на Римокатолическата църква има частен разговор с държавния глава на Турция в Президентския дворец в Анкара. Ердоган изрази пред папа Франциск своето безпокойство за бързото разрастване на ислямофобията.

„След разговора с високоуважавания папа Франциск се оказа, че практически на всички проблеми ние гледаме еднакво. Това се отнася до проблема с борбата с тероризма, проблема с хегемонията на парите в света. Няма теми, по които ние да не сме на едно мнение”, коментира турският държавен глава. Ердоган подчерта важността на визитата на папата във връзка с ескалирането на насилието в региона и нуждата възможно най-бързо да се намери решение, което да спре кръвопролитията.

Започналото днес тридневно посещение в Турция, посветено най-вече на разширяването на междурелигиозния диалог, е шестото пътуване зад граница на главата на Римокатолическата църква. По време на полета до Анкара понтификът изказа благодарност на журналистите: „Вашата работа е подкрепа, помощ и служба в името на това да се популяризира този диалог, тази религиозна и хуманитарна дейност. Благодаря ви за тази служба“. Той заяви, че Турция е свидетелство за този диалог, тъй като помага на много бежанци от зоните с военни конфликти.

Три дни след блиц-визитата в Европейския парламент, от 28 до 30 ноември папа Франциск е в Турция с много интензивна програма. След официалното посрещане, посещението на мавзолея на създателя на модерната турска република Кемал Ататюрк и срещата с Ердоган, той има разговор и с премиера Давутоглу.

С отпътуване в Истанбул в събота започва религиозната част от визитата: посещение на музея „Света София“ и джамията Султан Ахмет - по-известна като Синята джамия, а по-късно - следобедна литургия за католическата общност в църквата на Светия дух и частна среща с патриарх Вартоломей І в Патриаршеския дворец. За неделя, 30 ноември, е предвидена великата православна литургия за Свети Андрей, последвана от подписването на съвместна декларация и сбогуване с католическата общност в градината на Апостолическата нунциатура. Вероятно е папа Франциск да се срещне и с бежанци от Сирия и Ирак.

Самата програма на визитата е подсказана от трудните времена за хората от различни религии в Близкия изток. В момент, когато Турция е приела повече от 1,5 милиона сирийски бежанци, когато в съседен Ирак ултрарадикалните сунити на "Ислямска държава" продължават с умопомрачително насилие, пътуването на папа Франциск е пълно със значение и символика. То е с три основни цели: пастирско посещение, екуменически* диалог и междурелигиозен диалог.

В апостолически аспект, малката католическа общност, която наброява около 100 хиляди в една 76-милионна страна, има нужда да бъде подкрепена и насърчена. Срещите с нея са отдавнашна традиция на папските пътувания в Турция и Вселенската патриаршия в Константинопол.

Фокусът на посещението е срещата във Фенер, седалището на Вселенския патриарх на Константинопол, с Вартоломей - "пръв сред равни" на православните църкви, представляващи 250 милиона вярващи. Известно е, че Франциск е папа на диалога, откритостта и уважението и от началото на своя понтификат той се стреми към нови стъпки за напредък на диалога между Католическата църква и православните църкви. Очаквано е пътуването да задълбочи вече тесните отношения между Франциск и неговия "приятел" Вартоломей след техните срещи на  Божи гроб в Ерусалим през май и месец след това във Ватикана на молитвата за мир. На практика, предстоящата среща на Франциск с Вартоломей е един добър подарък за Вселенския патриарх, защото тя го утвърждава като привилегирован събеседник от страна на православния свят с католиците, което не се приема добре от Руската православна църква.

В допълнение към екуменическия интерес, пътуването на папата има за цел задълбочаване на диалога с исляма по отношение противопоставянето срещу насилствения фундаментализъм, който много ислямистки авторитети осъдиха през последните седмици след варварските изстъпления на “Ислямска държава”. Очаква се този диалог да не е така напрегнат като този по време на посещението на папа Бенедикт ХVІ през 2006 г.

Тогава визитата се състоя около два месеца след речта му в Регенсбург (Германия), която не беше добре приета в мюсюлманския свят заради изказана теза, че насилието, свързано с вярата, е неизбежен продукт на зависимостта между вярата и разума в мюсюлманската доктрина. Деликатен за турската страна остава и въпросът дали папата ще засегне арменския геноцид, непризнаван от Анкара, особено имайки предвид наближаването на стогодишнината от трагедията, към която Франциск е показвал нескрита чувствителност.

Както визитата в Европейския парламент, така и това посещение на Светия отец в Турция е потвърждение на политиката на откритост на католическата църква за повишаването на ролята й в решаването на световните проблеми и нейната политизация. Едновременно се предприемат активни усилия за приближаване на самата църква към вярващите, превръщането й в "църква на мирния диалог".

Още на 12 септември 2014 г. говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди потвърди, че папа Франциск ще посети Турция в близко бъдеще, след като сутринта на същия ден във Ватикана е била получена официална покана за визита в края на ноември от президента на страната Реджеп Ердоган.

В изявление си отец Лобмарди каза: „Подготовката на посещението започва сега, като продължителността и точните дати на визитата ще бъдат уточнени допълнително”. Вселенският патриарх Вартоломей І също отправи покана до папата за негово посещение в Турция на 30 ноември, за съвместно честване на празника на Св. Андрей.

Източник: fakti.bg