Поне 16 деца на бежанци ползваха услугите на Приюта за безнадзорни деца в Русе тази година

понеделник, 29 декември, 2014 - 11:00

През 2014 г. социалните услуги „Приют за безнадзорни деца” и „Център за работа с деца на улицата” продължиха да изпълняват функциите си – задоволяване потребностите на настанените деца и защита на техните интереси. През месец юли 2014 г. бяха подписани нови тригодишни договори с Община Русе за управление и организация на двете социални услуги. За нуждите на децата са закупувани дрехи и обувки, медикаменти и лекарствени средства, по рецепта, хигиенни материали, канцеларски материали, учебници и учебни помагала, дидактични материали и пособия. На децата ползващи услугите на ЦРДУ е предоставян, до месец юни, хранителен семеен пакет. На тези, които живеят и учат в отдалечени от ЦРДУ райони са осигурявани ежемесечно карти за градския транспорт. Социална услуга „ Приют за безнадзорни деца” за периода са ползвали 45 деца, на възраст от 6 до 18 години. От тях 16 са чужди граждани /бежанци от Сирия, Ирак, Ливан, Афганистан/, настанявани с прокурорско постановление. Към момента в Приюта се обгрижват 7 деца.

За периода, услугите на ЦРДУ са ползвали 27 деца, на възраст от 7 до 17 години. От тях 2 са сирийски граждани /посещаваха безплатно към РУ курс по български език/.

Всички настанени в Приюта и ЦРДУ деца имат личен лекар, при необходимост се консултират, закупуват се медикаменти и лекарствени средства. Работи се и за повишаване на здравната им култура, като се провеждат беседи и съвместни обучения с доброволци на БМЧК, по различни здравни теми.

Продължиха заниманията с децата по интереси – музика, приложни дейности, изобразително творчество, моделиране, придобиване на елементарни кулинарни умения. На децата се организирани посещения на театрални представления. С децата работят студенти от специалностите Ерготерапия и Социални дейности към РУ, както и доброволци на БЧК, от третата възраст - изработване на картички, сандвичи, учене на народни хора... Беше организирано посещение в Регионална библиотека “Любен Каравелов”, където имаше възможност да посетят всички зали, да разгледа книгите в Детския отдел и да участват в колективно четене на приказка. Посетиха и Природонаучния музей, където се запознаха с бозайниците и птиците, живеещи по поречието на р. Дунав и Поломието, посетиха и концерт-спектакъл „Национален преглед на фолклорните състави”.

През пролетната ваканция на потребителите на двете социални услуги беше организирана четиридневна екскурзия до гр. Велико Търново и гр. Елена, като посетиха хълма Царевец, музея на Иларион Макариополски и Даскалоливницата. През лятната ваканция бяха организирани летни лагери на море и планина в почивни бази с. Шкорпиловци и с. Шипково.

Източник: ruseinfo.net