Празник за най-малките бежанци в Овча купел

сряда, 22 октомври, 2014 - 09:42

Задава се нова бежанска вълна, заяви директорът на Бежанския център в Овча купел. Междувременно, потокът от Сирия намалява.

Опитите на различни организации да помогнат на вече настанените бежанци да се адаптират у нас продължават.

Като част от работата с най-малките, доброволци организираха детски панаир на територията на Общежитието в Овча купел. Макар че повечето бежанци не говорят български добре, това не попречи всички да празнуват.

Най-голям интерес предизвикаха музикалните инструменти, където инструкциите се оказаха излишни.

Освен около тях, обаче и останалите маси не останаха празни. Десетки деца бежанци се научиха да моделират глина, да рисуват с моливи, да използват интересна техника за работа с цветна вълна, както и да правят бижута, пясъчни рисунки, ветрила, маски и плетене на гривни.

Идеята на организаторите е да зарадват децата бежанци, които и без това трудно се адаптират у нас – най-вече заради различната култура и езиковата бариера.

От бежанското общежитие в Овча купел обясниха, че бежанската вълна от Сирия е намаляла. За сметка на това, обаче, потокът към България не секва.

Въпреки това, според директора на центъра в Овча купел, има капацитет новодошлите бежанци да бъдат настанени.

По думите му, опитите за интеграция на хората тук вече дава резултати – голяма част от децата посещават масови училища и учат засилено български език.

Проблеми обаче все още има с по-възрастните, които въпреки безплатните курсове в центъра, трудно успяват да започнат работа.

Източник: News 7