Предлагат бежанците да се въдворяват в определена зона

понеделник, 10 ноември, 2014 - 10:14

След като получат статут, бежанците да не се движат свободно в цялата държава, а да бъдат въдворени в определена зона. Това предвижда проект за промени в Закона за убежището, предложен от депутата от ДПС Тунчер Кърджалиев.

Зоната на въдворяване ще се определя от шефа на Агенцията за бежанците, предвижда проектът. Бежанецът пък ще е задължен до 14 дни след въдворяването си да се запише в общината.

Въдворяването ще е включено в споразумение за интеграция, което всеки имигрант, който иска да получи статут, ще трябва да подпише. В него може да бъдат описани и зони от територията на България, в които бежанецът няма право да навлиза.

Нарушение на въдворяването ще се допуска само ако чужденецът трябва да се яви на съдебно дело, повикан е от държавен орган или се нуждае от спешно приемане в болница. При всички останали случаи бежанците ще трябва да искат разрешение, за да пътуват на територията на България.

На децата на възраст до осми клас трябва да бъде осигурено образование в българско училище, предвижда още законопроектът. За тях ще плаща държавният бюджет. Освен това ще трябва да им се осигури и усилено изучаване на български език на територията на училището. Ако родителите на децата бежанци не могат да представят документи кой клас са завършили, ще се записват в този, който е подходящ за възрастта им.

Проектът предвижда и възможност министърът на здравеопазването да налага карантина на бежанците, ако прецени, че навлизането на големи групи носи опасност от епидемия.

Агенцията за бежанците да създаде интеграционни центрове, предвижда още законопроектът. В тях имигрантите трябва да бъдат учат български език и да им се осигуряват квалификационни курсове.

Източник: в. 24 часа