Разхвърлят децата бежанци из училища в София

вторник, 16 септември, 2014 - 10:02

В бежанския център в столичния кв. “Овча купел” ще бъдат прехвърлени утре бежанците от Ковачевци, съобщиха от Държавната агенция за бежанците. Целият Национален детски екологичен комплекс в Ковачевци ще бъде опразнен от 79-те имигранти. В момента се преговаря с регионалния инспекторат по образованието в София кои училища могат да поемат учениците,  казаха от агенцията.

Седемте деца, които са на възраст за I клас, трябвало да са заедно. Другите пет, които са за горни класове, щели да бъдат разпределени между различни столични школа.

Спешното търсене на училище за 12-те деца бежанци се наложи, след като община Ковачевци и селяните от Калище отказаха децата да учат в училището на селото.

Хората се вдигнаха на бунт, бе свикано извънредно заседание на общинския съвет, на което пък бе приета декларация с искане чужденците да освободят Националния детски екологичен комплекс (НДЕК), където живеят в момента.

“Без наше знание и съгласие ги настаниха там. Тогава ги приехме. Доказали сме, че сме толерантни. Разбира се, има и хора, които не са съгласни имигрантите да живеят в комплекса.

Сега обаче сме против тези деца да учат с нашите. В първи клас имаме две българчета. Искаха с тях да запишат 7 сомалийчета и афганистанчета. Още 5 пък трябваше да учат в по-горен курс. По-скоро нашите малчугани ще научат арабски. Освен това те са деца на хора с неуреден статут. Те не са бежанци, а имигранти”, заяви кметът на Ковачевци Васил Станимиров.

Един от първолаците в училище “Св. св. Кирил и Методий” в Калище, което е от т.нар. защитени, пък бил от ромски произход. В семейството били 2 деца и по-голямото също учело там. Съветничката Мариана Миленова, която подпомага двете ромчета, бе категорична, че е невъзможно в училище с 18 деца да се интегрират 12 чужденци.

“Кой кого ще интегрира? Първолаците са двама, едното дете е от ромски произход, а 7 са от сомалийски и афганистански произход. Родителите на ромчето питат с кого ще се интегрира то. Според мен в МОН нямат интеграционна система, и те не знаят какво трябва да се прави.

Искам да бъда разбрана правилно - ние не сме против бежанците, но децата им трябва да учат в големи училища с много българчета, за да се интегрират. Например в Перник и Радомир”, обясни Миленова.

Родителите на учениците от училището в Калище пък заплашиха, ако това стане факт, да не пускат децата си в учебното заведение. Те категорично заявиха, че не желаят нелегалните чужденци да посещават едно и също школо с децата им.

“Освен езиковия и религиозния проблем сред тях имаше и зарази. Лагерът бе под карантина заради шарка, после им намериха глисти и какви ли не паразити. Кой ще гарантира, че децата ни няма да бъдат засегнати от тези болести”, недоволстваха родители. Настроенията на възрастните са предадени и на малките ученици.

Пред телевизионна камера се чува глас на малко момче, което казва: “Ще ги бием, какво друго! Те и бездруго са болни, не заслужават да живеят!”

На въпрос откъде знае, то обяснява, че “директорката каза, че те са болни... и без това няма да живеят”.

Един от вариантите, които се обсъждат в министерството на образованието за обучението на децата на имигрантите от лагера в Ковачевци след протестите в Калище, е училището в Земен, съобщи министър Румяна Коларова в ефира на национална телевизия.

“Още не е взето решение за това, първо трябва да се говори с родителите на децата в училището. Там учат 115 ученици, като първокласниците са 15. Обсъждат се и други варианти, но се започва от най-близкото училище. Има училища в Перник, които са готови да приемат чужденците”, заяви шефът на Регионалния инспекторат по образование в Перник Ваня Коконова.

От Агенцията за бежанците пък обсъждали и вариант семействата на имигрантите, чиито деца имат желание да учат, да бъдат преместени в кв. “Враждебна” в София. Засега обаче 12 деца сомалийчета и афганчета въпреки желанието им да учат не ходят на училище.

Две учителки от Радомир от януари са посещавали бежанския лагер в Ковачевци, където са обучавали на български език желаещите деца, имало и две момичета, които са учили в IV и VI клас в софийско училище и говорят добре български. Повечето от имигрантите знаели английски или френски, което разширявало комуникацията с тях.

Според кмета на Ковачевци от 800 деца на бежанци в страната ни 216 учели.

“Държавата осигурява на бежанците 3 месеца безплатно обучение по български език, след това трябва да си го плащат. Едва ли са го направили. Освен това трябва да положат изпит пред комисия, която да прецени дали знаят езика”, допълни още кметът на Ковачевци.

В НДЕК в Ковачевци миналата година бяха настанени бежанци от Сирия с категоричната позиция на Агенцията за бежанците в България до Нова година те да бъдат изведени от селото, а базата да бъде ремонтирана с 200 000 лв. От това нищо не бе изпълнено.

В лагера в момента има 79 имигранти от Сомалия и Афганистан, на които е отказан статут на бежанци и те водят административни дела. Имигрантите вероятно нямали средства и затова не са напуснали лагера.

“Преди в НДЕК да бъдат настанени бежанците, тук годишно почиваха около 35 000 деца от страната. Провеждаха се фестивали, зелени училища. Настояваме комплексът да бъде ремонтиран и да се върне на децата”, каза още Миланова.

Според кмета Васил Станимиров сградата не е подготвена за зимата, парното, което е на течно гориво, не работи. “Чувам, че искали от агенцията да ги отопляват на ток. Това означава, че селото може да изпадне в криза с тока", заяви Станимиров.

След като стана ясно, че децата няма да учат в Калище, духовете в региона се успокоиха. В Земен обаче се надига вълна на недоволство. Дали тя ще доведе до протести като в Ковачевци, ще стане ясно след решението на държавата, къде ще учат децата бежанци.

Източник: в. "24 часа"