С Коледен базар доброволци подкрепят деца бежанци

понеделник, 15 декември, 2014 - 13:30

Коледен базар "Вземи участие!", организиран от доброволци по "Проекта за бежанците", ще бъде отворен на 14 декември в галерия SOHO в София от 11:00 до 18:30 часа.

Събитието в галерията е продължение от празничната арт работилничка "Take p:art", в която доброволци и деца правиха коледни украшения. Средствата, събрани от двете прояви, ще се използват в подкрепа на заниманията с децата бежанци. След коледния базар, доброволците заедно с Върховния комисариат на ООН за бежанците и Българския Червен кръст ще организират коледни празненства за всички деца от бежанските лагери в София.

"Проектът за бежанците" се развива от 2011 г. с помощта на Каритас София и Си Ви Ес България. Над 200 са доброволците, които са се включили в инициативата. Те посещават децата в лагерите, дават им уроци по български и английски език, повишават компютърната им грамотност и организират музикални, спортни и художествени дейности, за да им окажат подкрепа.

Инициативата се организира за четвърти път от Фондация Лале и Национален алианс за доброволческа дейност, а участниците в проекта получиха признание от президента Росен Плевнелиев, който им връчи награда за работата.

В подкрепа на бежанците бе пусната и рекламна кампания под наслов "Погледни бежанците с други очи", която е дело на рекламна агенция "New Moment New Ideas". Целта на проекта е да се повиши толерантността на българите към хората, търсещи убежище у нас. Чрез кампанията, агенцията извежда на преден план прилики в българското отношение към бежанците и отношението на чужденците към българските емигранти, които се опитват да намерят по-добър живот извън България. 

Източник: в. "Дневник"