Швеция остава отворена за бежанци, но шведите започват да се притесняват

четвъртък, 21 август, 2014 - 14:28

Източник: в. Дневник

 

Швеция няма да затвори вратите си за рекордно големия брой кандидати за убежище, но те представляват нарастващ финансов товар, предаде "Ройтерс", цитирайки финансовия министър Андерс Борг.

През тази и следващата година в Швеция се очаква да пристигнат общо 80 000 кандидати за убежище като стойността на издръжката им ще бъде над 400 милиона евро през 2014 г. и около 350 милиона евро през 2015 г.

През 2013 г. Швеция се изкачи на трето място по брой на кандидатите за убежище сред страните от Европейския съюз. През миналата година страната е предоставила убежище на 54 000 лица.

Шведските избиратели обаче са все по-обезпокоени от нарастването на броя на бежанците, а през септември предстоят парламентарни избори, отбелязва агенцията. А за традиционните шведски политически партии откритият дебат за това колко струват имигрантите на обществото е нещо ново.

Социологическите проучвания показват 10-процентно увеличение на подкрепата за националистическата партия "Шведски демократи". Лидерът на партията Джими Окесон наскоро заяви, че предстоящият вот ще е избор между масовата миграция и благосъстоянието.

През 2013 г. потърсилите убежище в ЕС са били 435 000, като най-често подалите молби са били от сирийци и руснаци. Според подробните данни най-много молби са били подадени в Германия - 127 000, но по показател на съотношението местно население спрямо брой на молбите първото място заема Швеция (5700 молби).