Страни от ЕС питат България за 4358 бежанци

понеделник, 15 септември, 2014 - 16:03

От началото на годината са върнати само 100 души, което е колкото през 2013 г.

От началото на годината държави от Европейския съюз са отправили запитване до България за 4358 бежанци. Става въпрос за нелегални имигранти, които са получили статут и са напуснали страната. Запитванията са за прилагане на Дъблинския регламент, според който България трябва да приеме обратно хора, които първоначално са били регистрирани у нас и тук са получили хуманитарен или бежански статут. Това показват данни на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Ръстът на запитванията се дължи на по-големия брой чужденци, които са получили статут. През миналата година са били получени 1331 запитвания, а през 2012 г. - 446 г.

В средата на юни шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев алармира, че Германия ще започне да връща в България близо 3000 бежанци. Повечето от тях са с хуманитарен и бежански статут, но по неофициална информация се очаква да има и такива, които са успели да пресекат нелегално границата към Западна Европа. По-късно обаче самият Чирпанлиев се самоопроверга, като каза, че Берлин се отказал да ни връща бежанците.

Чужденците с бежански статут имат право да пътуват из целия Европейски съюз, както и самите българи. Тези с хуманитарен статут имат нужда от виза, за да излязат от България. Една част от запитванията са за чужденци, които са избягали в чужбина през границата със Сърбия и Румъния. Именно тези имигранти е възможно да бъдат върнати в България. По данни на ДАБ от началото на годината само 100 човека са били върнати от други държави, научи "Сега". Точно толкова е бройката и през 2013 г.

По данни на ДАБ в центровете са настанени 2192 чужденци, от които 205 са получили закрила. За първите осем месеца на 2014 г. са подадени общо 5554 молби за закрила и са изготвени 7763 решения, от които 4682 статута. През август са регистрирани 1102 молби за закрила.

Увеличава се броят на търсещите закрила, които без документи се явяват директно в центровете на ДАБ, т.е. не са задържани на границата. Те не влизат в списъците на Национална служба "Гранична полиция" и не се водят на отчет при тях. Тази тенденция се засилва през август т. г. - директно в центровете са подали молби за закрила 162-ма нелегално преминали границата чужденци. Според агенцията това създава заплаха за сигурността на страната ни от приток на терористи или на вирусоносители.

Източник: в. Сега