Турция е залята от рекордна вълна от бежанци

вторник, 23 септември, 2014 - 11:10

Над 130 000 сирийски кюрди прекосиха границата само за 3 дни.

Повече от 130 хиляди сирийски кюрди, бягащи от насилието на групировката "Ислямска държава", навлязоха в Турция само за 3 дни и властите в Анкара се готвят за още по-лош сценарий. Според вицепремиера Нуман Куртулмуш, както и според Комисариата на ООН за бежанците (UNHCR), може да нахлуят "стотици хиляди хора".

Това е една от най-тежките хуманитарни кризи от избухването на войната в Сирия и със сигурност най-мащабната от налагането на господството на "Ислямска държава" в обширни райони на Сирия и Ирак.

Карол Бачелър от UNHCR казва, че не са виждали 100 000 души да прекосяват турската граница само за два дни. "Честно казано, не знаем кога ще спре вълната и какво ни готви бъдещето. Може да се стигне до стотици хиляди бягащи хора. Нуждаем се от елементарни средства за поддържане на живота им", допълва Бачелър.

Бягство от жестокостта на "Ислямска държава"

Причина за бежанската вълна е бягството от град Айн ал Араб, наричан от кюрдите Кобани, и околните селища, където жителите разказват, че ислямистите екзекутират безразборно хората, за да наложат страх и робско подчинение, разказва Reuters.

Много хора са изчезнали безследно и се подозира, че са отвлечени, твърди пред агенцията лекарят Велат Авар. По думите му районът спешно се нуждае от медикаменти и лекарства, защото има много ранени, а той лично е видял как отсичат ръцете на двама души.

Кюрдски политици в Турция призоваха сънародниците си в югоизточните части да се отправят към Кобани, за да помогнат на бежанците.  Турският депутат от крюдски произход Ибрахим Биничи, който е посетил района, казва, че "това не е война, а геноцид - те влизат в селата, отсичат главите на един-двама и ги показват на останалите жители, това е срам за човешкия род".

Освен това Кюрдската работническа партия (ПКК), с която Турция воюваше десетилетия наред, призова кюрдите да се защитят. ПКК обвинява Анкара, че тайно подкрепя "Ислямска държава" като част от стратегията си да ликвидира кюрдската съпротива и дори твърди, че турските власти са били съучастници в офанзивата срещу Кобани. Правителството категорично отхвърля тези обвинения и казва, че макар да подкрепя някои сирийски групировки в борбата им срещу властите в Дамаск, никога не е помагало на ислямисти.

Призив да се нападат съюзниците на САЩ

"Ислямска държава" призова последователите си по цял свят да нападат граждани на САЩ, Франция и други техни съюзници във военната операция срещу групировката. Освен това към бунтовниците на Синайския полуостров бе изпратен съвет да не спират с атаките си срещу египетските сили за сигурност и обезглавяването на заложници.

"Залагайте експлозиви край пътищата, нападайте базите им, опустошавайте домовете им, режете им главите, не ги оставяйте да се почувстват сигурно", изрежда в онлайн съобщение Абу Мохамед ал Аднани, смятан за един от говорителите на "Ислямска държава".

Египетските власти твърдят, че има координация между "Ислямска държава" и екстремисти в страната, но не и структури на организацията. Базираната в Синай групировка "Ансар Байт ал Макдис", която уби през изминалата година стотици египетски военни и полицаи, през последните седмици обезглави няколко души по обвинение, че били израелски шпиони. Досега в най-голямата арабска държава не е имало подобни крайни прояви на кръвопролитие.

Среща между Иран и Саудитска Арабия

На този фон Иран отбеляза затопляне на отношенията си със Садуитска Арабия на първата среща на ниво външни министри от избирането на новия ирански президент Хасан Рохани през 2013 г. насам. Двете държави, в които се изповядват различни форми на ислям, от години враждуват, включително чрез поддържани от тях правителство и групировки. Шиитските власти в Техеран и консервативните сунити в Рияд се борят за влияние в Сирия, Ирак, Ливан, Бахрейн и Йемен, изрежда Reuters.

Сега иранският външен министър Джавад Зариф каза след среща в Ню Йорк със саудитския си колега принц Сауд ал Фейсал, че разговорите им може да доведат до подобряване на отношенията и че "и двамата смятаме, че това може да бъде първата страница в новата глава на отношенията между страните ни".

Според официалната агенция IRNA саудитският принц е коментирал кризата с "Ислямска държава" с думите: "Знаем колко важна и деликатна е тази криза и какви са възможностите пред нас. Вярваме, че като използваме тази безценна възможност и избягваме грешките от миналото, можем да се справим успешно с тази криза. Двете ни държави са влиятелни в района и сътрудничеството между тях ще има сериозен ефект върху установяването на регионална и глобална сигурност".

Източник: в. Капитал