Турция прие около 2000 бежанци от етническата общност на йезидите

четвъртък, 14 август, 2014 - 11:08

Източник: БНР

Турция отвори граничния пункт “Хабур” край границата си със Северен Ирак и прие група от около 2000 души от етническата общност на йезидите, които са подложени на геноцид от страна на джихадистите от "Ислямска държава".

Групата, съставена предимно от жени и деца, е настанена в пограничните градчета Силопи и Джизре, край които са изградени общежития и палаткови лагери.

Пристигналите са били подложени на медицински преглед. Оборудван е и мобилен здравен пункт с медицинска помощ на нуждаещите се.

Кореспондентите от района съобщават, че стотици йезиди са се струпали на границата на Турция със Северен Ирак в търсене на подслон от насилията на джихадистите, но болшинството от тях нямат паспорти и затова властите не искат да ги пуснат в страната.

По същото време бяха докарани за лечение в Турция и двама американски журналисти от вестник "Ню Йорк Таймс", Алиса Рубин и Едъм Фергюсън, които пострадаха в катастрофиралия хеликоптер, който пренасяше храна за йезидите в планината Сниджар в Сивирен Ирак. Журналистите бяха транспортирани със санитарен хеликоптер на турската Служба за бедствия и кризисни ситуации в Истанбул, където са настанени за лечение в една частна болница.

Междувременно американският президент Барак Обама и турският премиер Реджеп Ердоган, който беше избран за президент, са се договорили да си сътрудничат във връзка с доставянето на хуманитарни помощи за населението на Ирак и Сирия.

Наскоро турският външен министър Ахмед Давутоглу се оплака публично, че никоя друга страна освен Турция не оказва помощ на бежанците.