Участие на имигрантите в политическия живот - пътища и механизми

четвъртък, 11 септември, 2014 - 16:30

Сътрудник към Миграционната служба на „Каритас България“ взе участие в семинар на тема: „Консултативните органи като инструмент за политическо участие на граждани на трети страни”. Семинарът се състоя на 1-2 септември в Берлин, Германия. Участие взеха 29 представители от 9 държави от Централна и Източна Европа, съвместно с представители на държавни структури, общини и имигранти. От българска страна, освен сътрудникът на „Каритас България”, участие в събитието взеха председателят на Комисията по предоставяне на убежище към Вицепрезидента на Република България и представител на мигрантска организация. Участниците бяха поканени от Организацията за помощ на бежанците (Чехия) и Консултантският център за мигранти AWO в район Kroizberg, Берлин, с цел да се запознаят с немската практика на участие на имигрантите в консултативните държавни и местни органи, определящи политиките по миграция.

Събитието, подкрепено от Европейския съюз, даде възможност за обмяна на опит между експерти от Централна и Източна Европа. То целеше да запознае и популяризира добри практики на политическо участие на имигранти на местно ниво, допълвайки законодателните права, които те имат в Литва, Унгария, Словакия и Словения. Същевременно се предостави полезна информация за пътищата, по които би могло да се развива политическото законодателство относно избирателни права на граждани на трети страни в европейски държави като България, Чехия, Латвия, Румъния и Полша, където за момента такава възможност не съществува.

От ноември 2013 г. "Каритас България" започна дейност по проект "Насърчаване на политическото участие и политическото включване на имигрантите на 9 държави членки на ЕС от Централна и Източна Европа”.

Източник: Каритас България

Категория: