Всеки 35-ти жител на планетата е мигрант

четвъртък, 18 декември, 2014 - 12:44

На 18 декември 1990 година Общото събрание на ООН прие Международна конвенция за защита на правата на трудещите се мигранти и членовете на техните семейства.

Решението за честване на Международен ден на мигранта беше взето във връзка с това, че количеството мигранти по света значително нараства.

Според експерти, всеки 35-ти жител на планетата е мигрант, който живее и работи в чужбина. Ежегодно в този ден, който се чества в много страни, от междуправителствени и неправителствени организации могат да се чуят призиви към световната общност да отделя повече внимание на проблемите на мигрантите и тяхната защита.

Основният проблем за България е, че сега тя е на трето място в Европа по брой мигранти, но на предпоследно по икономика. А с наплива на преселници страната е принудена да има работа самостоятелно – помощта от Европейския съюз не е достатъчна.

През последно време, особено след 2011 година, основният поток бежанци от обхванатата от война Сирия се насочи към Турция, откъдето през Босфора - за Европа, но преди всичко в България. Сирийците бягат от превзетите от терористичната групировка "Ислямска държава" кюрдски села. Терористи от "Ислямска държава" се опитват да проникнат в Европа като бежанци.

Според българския депутат Николай Малинов, България като истинска християнска държава, приема и настанява бежанците, но, по силата на създалата се икономическа ситуация, за нея това сега е тежко бреме:

"Нашите предци са ни завещали една уникална обстановка. Намирайки се на разлома на двете цивилизации, християнската и мюсюлманската, имаме възможността да живеем в мир и съгласие. Западният свят, който го имаме в момента, ценностите, които ни се налагат, може да направи така, че този баланс ще бъде нарушен. И ако това стане, може да възникне дълбоко противопоставяне, дори държавата може да преживее разкол. И пред тази сериозна опасност всичко друго не изглежда толкова значимо. Нашите правителства от последните 25 години успяват да сдържат мигранските потоци и радикализацията, идваща с тях, което е добре за България. И заедно с това, за тези бежанци, които така или иначе се намират у нас, страната, която в момента е един голям междинен пункт, полага огромни усилия за тяхното настаняване. 500 години турско робство са показали, че българинът по-скоро ще умре, отколкото ще предаде вярата си и ще изневери на Родината".

Източник: радио "Гласът на Русия"