Йотова разкритикува еврокомисаря по миграция

четвъртък, 27 ноември, 2014 - 16:59

Общоевропейски операции по сухопътната граница на България, подобни на операциите за спасяване на бежанци в Средиземно море, поиска Илияна Йотова от Европейската комисия и Съвета на пленарното заседание на ЕП в Страсбург. Според нея, това минава през увеличени правомощия на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество на външните граници на ЕС ФРОНТЕКС.

Г-жа Йотова направи изявлението си по време на дебата в пленарна зала на ЕП по въпроса за ситуацията в Средиземно море и нуждата от цялостен подход по проблемите на миграция. Дискусията бе резултат от парламентарно питане, зададено от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП, на която Илияна Йотова е зам.-председател. Целта е да бъдат набелязани конкретни действия, които Европейската комисия и държавите членки в Съвета на ЕС да предприемат в най-кратки срокове, за да се облекчи положението с бежанския натиск по външните граници на ЕС.

"Трагедията от Лампедуза предизвика спешни мерки и усилия за справяне с бежанските потоци. Резултати има и бяха спасени хиляди хора, но приетото европейско законодателство вече показа пробойни", заяви евродепутатът Илияна Йотова по време на разискванията в пленарна зала на Европейския парламент в присъствието на еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. Тя заяви, че държавите членки по външните граници на ЕС, сред които е и България, са поставени в неравностойно положение, тъй като т.нар. Дъблинско законодателство на ЕС е причината, поради която най-голямата тежест и концентрация на бежанци се поема именно от тези страни.

"Това законодателство нарушава солидарния принцип и са необходими нови правила за интеграция и разпределение по квоти между всички държави членки на ЕС.", допълни още в изказването си г-жа Йотова. Тя сподели, че трагедията в Средиземно море безспорно заслужава да се положат усилия и да се отдели ресурс за справяне с проблемите, но и че бежанския натиск в не по-малка степен засяга и сухопътните външни граници на ЕС. Илияна Йотова припомни, че само преди дни бяха намерени замръзналите тела на няколко бежанци, опитващи се да преминат нелегално българо-сръбската граница, а само през октомври близо 1500 души са преминали от Турция в България.

Илияна Йотова заяви, че е необходима политика за т.нар. легални пътища за убежище и общо законодателство за борба с каналджийството и трафика на хора. Тя разкритикува комисар Аврамопулос за това, че в обръщението си към Европейския парламент не е засегнал въпроса за борбата с вноса на тероризъм и неговото предотвратяване в контекста на опазване на сигурността на Европейския съюз. Комисар Аврамопулос заяви в заключителното си обръщение към евродепутатите, че Европейската комисия е решена да приеме нова Харта за миграцията. "Страните в Южна Европа трябва на всяка цена да усещат, че останалата част от ЕС е зад тях.", допълни още Димитрис Аврамопулос.

Предстои г-жа Йотова и нейните колеги от Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП да преценят отговорите на комисар Аврамопулос и италианското председателство на Съвета на ЕС. Очаква се на следващата пленарна сесия на ЕП през декември т.г. евродепутатите да гласуват резолюция, която ще очертае бъдещите насоки на работа по въпросите, свързани с бежанския натиск и по които се очаква ЕС да работи в най-близко бъдеще.

Източник: КРОСС