"Зелените" настояха министерството на образованието да организира открита среща в Ковачевци

понеделник, 15 септември, 2014 - 15:07

ПП "Зелените" настоя Министерството на образованието и науката да организира открита среща между всички заинтересовани страни в община Ковачевци – родители, учители, представители на неправителствения сектор, медици от бежанския лагер и медиите, преди общинският съвет в село Ковачевци да реши как да се постъпи с децата на бежанци от Сомалия и Афганистан, които трябва да учат в местното училище, но са нежелани от родителите на другите ученици. Това свое искане "Зелените" заявяват в декларация по случая, разпространена до медиите в понеделник.

По думите им, тази среща ще изясни доколко основателни са безпокойствата на родители, учители и кмета, когато "става въпрос за съдбите на 10 сомалийски и афганистански деца, които имат човешкото право да се учат сред своите български връстници, вместо да бъдат отделени сами като "заразни" и вредни пришълци".

От партията изразяват безпокойството си с очакваното общинското решение, тъй като кметът на община Ковачевци Васил Станимиров от БСП също се изказа против приемането на децата в общинското училище.

"Зелените" напомнят, че България има международни задължения по Конвенцията за статута на бежанци да осигури на децата с бежански статут равен достъп до начално образование.

В политическата си програма "Зелените" категорично заявяват недопускане на личностна дискриминация на каквато и да е основа и са за образователна система, която възпитава подрастващите в толерантност към всички малцинствени групи, припомнят природозащитниците в своята декларация.

"Решението по казуса ще покаже дали родителите сме пораснали достатъчно, за да учим децата си на основни човешки ценности, като например да помагаме на хора в беда, или сме затънали в собствените си битовизми и не можем да различим добро от лошо", пишат още "Зелените".

Източник: в. „Дневник"