Жители на село Калище протестират пред входа на училището, защото не искат децата им да учат с бежанци

понеделник, 15 септември, 2014 - 15:18

Жители на село Калище протестират пред входа на училището, защото не искат децата им да учат с бежанци. Това каза за Агенция „Фокус” Васил Станимиров, кмет на община Ковачевци.

„В петък разбрахме, че Агенцията за бежанци искат да запишат в основното училище деца. Част от родителите още не знаят за какво идва реч, както и ние самите”, заяви той. Станимиров обясни, че е направена справка, от която става ясно, че за да бъдат записани тези деца, трябва да преминат през център за интеграция, където да изкарат курс по български език. Следваща стъпка е да се явят на изпит и да получат сертификат. Едва тогава, децата могат да бъдат записани, но това не е направено.

Станимиров поясни, че в момента се провежда сесия на Общинския съвет и се чака решение. Според него родителите се страхуват от непознатото и затова не искат децата им да учат с бежанците. По думите му, децата са основно със сомалийски и афганистански произход и Държавната агенция е отказала издаване на статут, в момента са в процес на обжалване.

Преди откриването на учебната година ще бъде направена родителска среща , за да бъде чуто мнението на родителите по въпроса. „Нашето училище е много малко и такова попълнение от бежанци ще промени коренно учебния процес. Тези 10 деца нямат право да бъдат записани – нямат нормативна база, не са изпълнили критериите за записване. Ако бъдат записани, ще бъде незаконно и извън разпоредбите на Министерството на образованието. По въпроса се подходи непрофесионално, бяхме информирани ненавременно”, каза още Станимиров и допълни: „Няма да влезем в училището, докато не вземем решение, защото суверен е народа и той взима решение”.

Източник: Агенция „Фокус”