Жителите на Ковачевци настояват за изселването на имигрантите до 30 октомври

понеделник, 15 септември, 2014 - 15:12

С декларация, приета от Общинския съвет в Ковачевци, местните жители настояват чужденците, настанени в Националния детски екологичен комплекс, до 30 октомври да напуснат комплекса. Повод за свикването на извънредната сесия стана решението в единственото училище в общината - в село Калище, да учат деца и на имигранти.

Декларацията ще бъде изпратена до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на Държавната агенция за бежанците, областния управител на Пернишка област, съобщи председателят на ОбС в Ковачевци Венцислав Тодоров.

Не приемаме интеграция, в която българите са малцинство, а сомалийци и афганистанци без статут на бежанци, са мнозинство, обясни той.

По думите му в първи клас били записани две местни деца, още седем деца от сомалийски и афганистански произход искали да учат с тях. Общо 18 деца са записани в класовете в училище. 12 са чужденците, изявили желание да посещават учебните часове, обясниха от общината.

Новата учебна година в училището в Калище, което е със статут на защитено, бе открита без присъствие на деца на имигранти в класовете. Вместо празничния звън на училищния звънец, заради извънредната ситуация и недоволството е проведена родителска среща, на която родителите са заявили, че ако децата от лагера бъдат записани за редовно обучение в школото, те ще отпишат своите.

Източник: радио Дарик