Христо Явашев – Кристо

Роден е в Габрово през 1935 г. През 1953 г. постъпва в Художествената академия в София. След 4 години напуска България и губи българското си гражданство. Получава образование в Прага и Виена.

Използва опаковането като художествен похват. Опаковал е култовата “Вила Боргезе” в Рим, паметниците пред катедралата и “Ла Скала” в центъра на Милано, островите в Маями, моста Понт Ньоф в Париж и Райхстага в Берлин. Вдига километрична завеса в Колорадо, обвива скалите на австралийския бряг, а през 2004 г. пуска оранжеви порти в Сентрал Парк, Ню Йорк.

С все по-мащабни творби, и не само опаковки, изкуството му се категоризира като Environmental Art, изкуство на средата. Всичките му работи съществуват временно, невъзможно е да се запазят, с което са сродни с "пърформанс артс". Произведенията му не са обект на продажба; не се представляват от агенции и не са свързани с дарения, подкрепи, реклами, доброволци. Работи съвместно със съпругата си, французойката Жан-Клод, която умира през 2009 г. Кристо и съпругата му получават званието “Доктор хонорис кауза” на университета в Провиданс.

Произведенията му са в постоянните експозиции на най-прочутите съвременни галерии - “Тейт Модерн” в Лондон, музеите на американското и на модерното изкуство в Ню Йорк, музеят “Стеделижк” в Амстердам.

В свое интервю художникът споделя: “Обичам Ню Йорк. В началото не знаех дума английски. Животът е напрегнат и свързан с фрустрации. Но това е част от живота ни.” В началото на живота си като имигрант той обитава тясна мансарда в Париж, отрупана с всевъзможни предмети - все пакетирани. Българинът твърди, че те са неговото "реално" изкуство и ги подписва с първото си име. Те обаче не му носят пари. Художникът преживява като мие чинии и отвреме навреме рисува обикновени портрети.