Васко Василев

Васко Василев е роден на 14 октомври 1970 г. в София в семейството на пианистка и цигулар. Започва да свири на цигулка 4-годишен, на 9 записва дебютния си албум със Софийската филхармония. На 10 получава правителствена стипендия и заминава да учи в Музикалното училище за даровити деца в Москва. През 1988 г. печели 3-те най-големи конкурса за цигулка - "Жак Тибо" в Париж, "Карл Флеш" в Лондон и "Паганини" в Генуа, заради което журналистите го наричат Супер Паганини. През 1994 г. става най-младият концертмайстор на Кралската опера в Лондон, където работи и досега. Кариерата му включва записи на всички творби за пиано и цигулка на Брамс, сътрудничество с изпълнители като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Стинг и Мадона. Записва музика към филми, изнася над 200 концерта годишно в цял свят. Учител по цигулка на Ванеса Мей, Васко изигра ключова роля за световноизвестната и кариера. През 1999 г. основава трио "Лауреат".

Музиката наистина е пътуване. Аз обожавам да съм на път. Сега се движа предимно в сегашно време и в Европа и Азия, а чрез музиката ходя, където си искам – през епохи, исторически събития, животи на хора. Забавно е да си Васко Василев. Може да си на 1-2 летища, задължително в Старбъкс, с цигулка или без, на репетиция или в протяжен телефонен разговор с приятел, а би могъл и да си в Сейнт Джеймс Парк с кафявия добронамерен доберман – Руди. 

Аз съм пораснал с музика и всичко, което знам за себе си и което съм, е по-ясно, когато свиря. Музиката е най-лесният и естествен начин за комуникация за мен – там съм най-откровен и нищо не остава скрито.

Класическата музика се е родила като музика за масово забавление, т.е. би носила всичко, което носят Стинг, Джъстин Тимбърлейк и Еминем и би била доста по-общителна като човек отколкото е като музика. За съжаление някак е попаднала в клише и с етикет, че е скучна и само за отбрана публика, което изобщо не е така.

След изключителния успех на концертите с филмова музика и успешното сътрудничество с веригата магазини Лидл, цигуларят Васко Василев се завръща в страната за серия от 6 концерта под открито небе в сърцето на лятото.